Monday, December 1, 2008

aduhai kerana kemiskinan...rumah yang bakal digantikan dengan bantuan kerajaan melalui PPRT

Aduduh... kerana kemiskinan manusia sanggup buat apa sahaja biarpun terhadap indung sendiri. Saya merasa amat terkesan dengan satu berita di Utusan Malaysia baru-baru ini mengenai seorang pekerja asing di Selatan China membuang mayat ibunya ke sungai. Wanita malang itu dikatakan sering sakit dan tinggal bersama anaknya. Kerana kemiskinan , anak lelakinya tidak mampu membuat upacara pengkebumian. Akibat terdesak beliau telah memuatkan mayat ibunya ke dalam karung dan diikat lalu dibuang ke sungai.

bagaimanapun perbuatan si anak itu dikesan oleh pihak polis.


Perbuatan ini sungguh tidak berperikemanusian. Tetapi saya percaya ini adalah desakan kehidupan dalam dunia yang semakin melebarkan jurang antara orang kaya dan miskin.

Tidak perlu pergi ke negara Barat , di negara kita sendiri ramai orang tinggal di bawah jambatan, atas bangunan , taman-taman, menjadi pengemis, bahkan mendiami rumah-rumah terbiar dan terbengkalai di sekitar perbandaran.

kita di Sabah sangat beruntung kerana kerajaan membantu dan memberi peluang kepada kita. Bahkan anak-anak yang kurang berkemampuan diberikan wang amanah oleh kerajaan, diberi pakaian seragam, dan segala macam bantuan diberikan terhadap adik-adik kita. Yang pastinya bantuan-bantuan ini diberikan agar generasi bijak pandai atau mahu melahirkan generasi yang berminda kelas pertama.

Pendidikan adalah kunci kepada pembasmian kemiskinan. Saya sangat percaya dan yakin inilah jawabannya. Keduanya ialah, orang-orang kampung misalnya harus mengubah pemikiran untuk mahu maju. Orang Dusun bilang, kalau iri om iri ingga nunu-nunu...( Kalau begini saja tidak akan ada apa-apa).

Kenapa ramai di kalangan bangsa kita masih miskin? Maksud disini miskin ialah kurang pendapatan. Cubalah kamu pergi Pensiangan, mereka kaya dengan sumber makanan, ikan-ikan yang besar-besar, binatang-binatang buruan, nasi-nasi dari padi bukit...tidakkah kita kenyang kena kasi makannnnnnnnn saja. Masa aramai ti pun banyakkkkkkkkk pusas dia...

Kita kurang pendapatan kerana kita tidak pernah mahu berubah. Tanah sahaja luas berekar-ekar tapi yang dimajukan hanya yang di siring-siring rumah. asal dapat makan. Kemiskinan akan dapat diatasi jika semua masyarakat berganding bahu. libatkan NGO juga agar mengertilah orang-orang kampung ini , kebanyakan mereka di Pensiangan adalah buta huruf dan ada yang tidak pandai berbahasa Malaysia...Pensiangan onsoi..

saya yakin kerajaan sekarang begitu serius membangunkan Sabah terutamanya di luar bandar. Seperti Pensiangan , nampak2nya sedang mendapat perhatian dan Menteri2 dari KL pun berdatangan mahu melihat sejauh mana kehebatan ' kemiskinan tegar' di Pensiangan.

Terima kasih kepada mereka yang sentiasa berusaha membangun dan memajukan bangsa dan negeri kita Sabah.

salam hormat