Wednesday, January 12, 2011

Pilihanraya 1Malaysia?

SABTU lalu, Perdana Menteri yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) Malaysia telah mengadakan perjumpaan dengan Ahli-Ahli Parlimen. Meskipun tidak dinyatakan dengan terperinci butiran pertemuan itu. Ramai yang memberi gambaran, YAB Dato Najib Tun Razak, memberi amaran tentang pilihanraya umum tidak lama lagi, dan mana-mana ahli parlimen yang kurang menyerlah atau 'kurang berkhidmat' kepada rakyat bakal berhadapan dengan masa depan yang kelam...
Gambaran tentang pilihanraya bakal diadakan pada tahun ini sangat jelas. Menurut sumber yang dipercayai, Setiausaha –Setiausaha Agung parti komponen BN, telah diingatkan untuk menggerakkan jentera persiapan pilihanraya dan mengadakan lebih banyak program di kawasan masing-masing.
Selain dari itu baik dari BN atau parti pembangkang, masing-masing telah menunda pemilihan pucuk pimpinan parti, yang boleh menjejaskan persiapan pilihanraya jika diadakan. Antaranya UMNO, LDP, PBRS, MCA dan DAP. Itu adalah petanda petanda kelaziman sejak di zaman Tun Dr. Mahathir Mohammd.
Meskipun baru memegang tampuk pemerintahan Negara melalui peralihan 2/3 kuasa dari Tun Abdullah Ahmad Badawi, yang hampir kehilangan majority dalam pilihanraya umum pada tahun 2008. Najib, cukup optimistik, bahawa senario masa kini di Negara ini sangat sesuai untuk mengadakan PRU Ke 13.
Tapi benarkah orang Cina sudah kembali kepada BN? Benarkah orang India kembali kepada BN? Saya percaya Sabah tetap fixed deposit kepada BN, kecuali beberapa kawasan urban.
Andaian tentang pilihanraya serentak dengan Negeri Sarawak ialah untuk merealisasikan konsep YAB Perdana Menteri berkenan dengan Konsep 1Malaysia. Maka dengan itu, pilihanraya umum Negara ini sudah tentulah diadakan secara serentak, dan kita bolehlah namakan ia sebagai Pilihanraya 1Malaysia.
Penggal Dewan Undangan Negeri Sarawak berakhir pada Julai ini. Dan kemungkinan pilihanraya umum seluruh Negara akan diadakan pada tempoh ini.
Difahamkan selepas pertemuan Ahli-Ahli Parlimen dengan Perdana Menteri, parti-parti komponen mulai menyusun persediaan jentera.