Friday, May 15, 2009

MARI MENANAM GAHARU
Sejak kebelakangan ini saya menerima banyak panggilan mengenai pokok gaharu, mengenai masa depan pokok gaharu dan macam-macam lagi lah yang ditanya kawan-kawan kita sama ada melalui panggilan atau email. Saya mengucapkan berbanyak berterima kasih diatas minat kalian mengenai pokok gaharu atau kita namakannya sebagai pokok jutawan.

Untuk pengetahuan negeri Sabah dan khususnya Borneo adalah penghasil pokok gaharu dari jenis acquilare malacanse. Namun menurut sifu saya, saudara Pilipus Pur, apa pun jenis pokok gaharu itu, jika dijaga dan disuntik apa bila masanya tetap memberikan hasil. Jangankan pokoknya , malahan dahannya pun boleh menghasilkan enzim. Daun, ranting, kayu buangan pun hasilkan duit…

Bagi mereka berminat untuk menanam pokok gaharu, pokok ini boleh ditanam di halaman rumah. Seperti tumbuhan yang lain , pokok gaharu juga memerlukan perhatian dari penanamnya. Mungkin juga anda tidak perlu menghebohkannya kerana faktor keselamatan tanaman anda di masa yang akan datang. Banyak kejadian dimana pokok gaharu yang ditanam hilang dicabut orang.

Sifu saya berkata, satu ekar boleh memuatkan kira-kira 460 pokok dengan cara penanaman antara 10 X 10 atau 10 X 8. Cuba bayangkan jika sepokok ianya adalah berharga RM5000, bukankah ianya RM2.3 juta? Itupun anggaran paling murah. Sepokok dijangka boleh mencecah harga antara RM15 ribu.

Mengapa kita menanam gaharu? mungkin kerana imbuhannya? Itu tidak lari. Kerana apa pun yang kita lakukan harus memberikan kepuasan kepada diri kita sendiri. Saya minat dengan gaharu kerana ia amat menarik bagi diri saya sendiri. Saya obsess dengan pembuatan minyak wangi. Selama ini , jutaan mungkin billion telah dicuri di hutan kita semata-mata untuk memenuhi permintaan terhadap gaharu di seluruh dunia. Orang dari Thailand menceroboh masuk hutan kita kerana di tempat mereka sudah kekurangan sumber. Kita juga berada di landasan yang tepat untuk menanam pokok gaharu kerana hukuman berat menanti orang yang mencuri kayu gaharu di hutan.

Apakah masa depan gaharu? selagi ada manusia wujud di muka bumi. Selagi itulah kita menggunakan gaharu. Agama Kristian, Hindu, Buddha dan Islam juga menggunakan minyak gaharu dalam upacara keagamaan. Permintaan untuk kosmetik juga meningkat. Dan sudah tentu imbuhan bagi mereka yang sabar dan tabah sedia menanti…

Tidak hairan pada satu hari nanti maka timbullah produk tempatan berasaskan minyak gaharu yang mungkin dinamakan huminodun, sumandak, huguan siou, kinabalu dan sebagainya.

Kepada anda yang berminat untuk buat tempahan anda boleh call saya 016-8351291 atau email ke
wendyrozie@hotmail.com . Bibit berharga antara RM5 keatas mengikut umur bibit. Bagi jumlah yang banyak mungkin boleh dipertimbangkan untuk penghantaran.

Selamat menanam pokok gaharu