Saturday, April 12, 2008

PBRS TERUS BERDIRI TEGUH BERSAMA BN : KURUP
KENINGAU: Rakyat di negeri ini diminta untuk terus berdiri teguh menyokong kepimpinan Barisan Nasional (BN) dan tidak terpengaruh tentang dakwaan yang kononnya pembangkang akan mengambil alih pemerintahan.

Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) Tan Sri Joseph Kurup berkata, senario yang berlaku di semenanjung dan di Sabah adalah jauh berbeza. Bahkan Sabah adalah merupakan kubu kuat BN yang terdiri dari pemimpin yang setia kepada perjuangan parti.

Bagaimanapun katanya PBRS akan memberi fokus untuk memperkuatkan dan memperkasakan lagi barisan kepimpinan parti itu agar apa yang berlaku di semenanjung tidak akan berlaku di Sabah.

Kurup berkata demikian di Majlis Kesyukuran Kemenangan BN di Kg.Baransanon dekat sini. Turut hadir ialah wakil rakyat Sook, Datuk Ellron Angin yang juga merupakan Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Ketua Pemuda PBRS Vincent Lee.

Pada pilihan raya umum ke 12 lalu PBRS menang tanpa tanding di kawasan Parlimen Pensiangan melalui presidennya Tan Sri Joseph Kurup, dan di N.37 Sook melalui Timbalan Presidennya Datuk Ellron Angian.

Kurup berkata melalui perbincangan antara PBRS dengan Perdana Menteri, PBRS dan parti-parti komponen yang lain telah menyuarakan permintaan rakyat.

“ Kami telah membincangkan banyak perkara dengan Perdana Menteri mengenai isu-isu di Sabah. Perdana Menteri telah berjanji memberikan perhatian dan kami (PBRS) amat berkeyakinan beliau sedang mempertimbangkan kewajaran-kewajaran untuk itu,” kata Kurup yang juga merupakan Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Katanya, rakyat Sabah telah memberikan mandat yang cukup kuat terhadap kemenangan BN meskipun tidak mendapat 2/3 majoriti, namun mandat itu katanya haruslah dihormati.

Parti pembangkang kata Kurup memberikan gula-gula berupa jawatan Timbalan Perdana Menteri jika mereka menang.

“ PKR banyak berjanji, mereka tidak akan tunaikan,”.

Sementara itu, Kurup berkata PBRS akan menerima apa juga keputusan mahkamah berhubung dengan petisyen yang difailkan oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Mahkamah Tinggi. Petisyen itu antara lainnya memohon peristiharan kemenangan tanpa tanding BN di Pensiangan tidak sah dan batal.

Kata Kurup yang kalah dalam pilihan raya memang ramai yang tidak puas hati. Sepatutnya mereka boleh menggunakan proses perundangan untuk menyuarakan rasa tidak puas hati tersebut.

“ Jika mereka ( pembangkang) tidak berpuas hati ikutlah saluran yang betul iaitu melalui mahkamah…jangan guna kekerasan, jangan tumbuk , jangan baling botol,” kata Kurup merujuk insiden beliau dipukul oleh penyokong pembangkang setelah diistiharkan menang tanpa tanding pada penamaan calon 24 Februari lalu

Dalam pada itu Kurup juga berjanji akan memberikan tumpuan untuk membantu rakyat di luar bandar atas kapasiti beliau sebagai timbalan menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

Dimana kata Kurup beliau telah diberikan taklimat mengenai tanggungjawab beliau di kementerian persekutuan itu.

“ Kita akan mengkordinasikan masalah-masalah di luar bandar dengan rapi dan berkesan, sekaligus di senaraikan untuk dilaksana secara berperingkat mengikut prosedur kementerian,” kata Kurup

Berita Pilihan : The Borneo Post (Sarawak)

Jarak bukan penghalang dekati hati rakyat
Oleh Wan Ali Amit


KUCHING: Jarak memisah-kan Sarawak dan negeri- negeri Semenanjung Malaysia bukan penghalang buat para pemimpin persekutuan mendekati hati rakyat di ne-geri ini.

Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata, meskipun Sarawak di-pisahkan Laut China Selatan namun jaraknya dirasai amat dekat kerana para pemimpin terjalin hubungan sehati se-jiwa dengan rakyat.

Katanya, mendekati rakyat adalah agenda penting buat pemimpin bagi memudahkan rakyat mendapatkan maklumat serta mengukuhkan hubungan antara satu sama lain.

“Jarak tidak menjadi penghalang bagi pemimpin menjalinkan hubungan erat de-ngan rakyat dan antara satu sama lain. Justeru, mendekati rakyat adalah penting bagi menyampaikan maklumat serta dasar kerajaan,” kata-nya.

Berucap menghadiri jamuan malam bersama media sempena lawatannya ke Sarawak, Ahmad me-negaskan integrasi antara Sarawak dan Semenanjung serta Sabah perlu dipertingkatkan bagi mempererat hubungan seluruh rakyat negara ini.

Hadir sama Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber II merangkap Exco Penerangan Negeri, Dato Sri Awang Tengah Ali Hasan, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Rohani Karim, Timbalan Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Fadillah Yusof dan Menteri Muda di Pejabat Ke-tua Menteri, Mohd Naroden Majais.

Turut hadir Setiausaha Kementerian Penerangan, Datuk Kamaruddin Siaraf, Pengurus Besar Bernama, Datuk Azman Ujang dan Pengarah Pe-nerangan Sarawak, Resat Salleh.

Ahmad menarik perhatian, Sarawak merupakan negeri pertama yang beliau lawati sebaik dilantik sebagai Menteri Penerangan baru dalam Kabinet Persekutuan baru-baru ini.

Menurut Ahmad, beliau amat berbangga dengan sambutan dan sokongan yang diberikan oleh kakitangan Kementerian Penerangan serta media tempatan negeri ini.

Sehubungan itu, beliau kagum dengan Sarawak yang mempunyai pelbagai keunikan dan keindahan yang boleh untuk didokumentasikan menerusi filem oleh produser tempatan.

“Saya telah memberi arahan kepada produser agar memikirkan bagaimana mempamerkan produksi Sarawak. Sebab, Sarawak mempunyai banyak produksi seperti legenda ‘Bujang Senang’, ‘Sayang Sarawak’ untuk dijadikan filem,” katanya.

Justeru, katanya, jika filem dokumentari itu dibuat dengan hati produser tempatan yang ternyata mempunyai cinta mendalam tentang kesenian dan kehalusan budaya Sarawak.

Ahmad berkata, dokumentari mengenai Sarawak itu bukan sahaja sebagai tatapan penduduk Sarawak malah seluruh Semenanjung Malaysia.

Beliau juga berharap berita nasional disiarkan menerusi rangkaian televisyen perlu memberi keutamaan kepada berita-berita dari Sarawak yang dianggap mempunyai nilai berita yang tinggi.

“Paparan berita dari Sarawak dan Sabah termasuk tempat-tempat adalah bagi menjalinkan hubungan serta meningkatkan integrasi antara Sarawak dan negeri-negeri lain,” tegasnya.

Ahmad juga berkata, paparan berita menarik dari Sarawak dan Sabah sebagai membalas budi sumbangan kedua-dua negeri berjiran itu terhadap kejayaan cemerlang Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum lalu.

ADAKAH ANDA LELAKI?

oleh Rozie Jumat
Mutalib tidak serik dengan ugutan danancaman demi kedaulatan negara

Meskipun nyawa terus terancam dengan pendedahan berani melalui buku trilogy mengenai skandal projek IC palsu yang menjadi bahan bukti tentang kewujudan pengundi hantu di kalangan pendatang tanpa izin di negeri ini, Abdul Mutalib Mohamed Daud kini tampil dengan bukunya 007 – Lelaki Malaysia Terakhir.

Pemenang Anugerah Silver Kewartawanan Shell ini yang lebih dikenali sebagai Mutalib MD berkata, kewujudan kewarganegaraan songsang harus ditangani dengan lebih serius melalui penubuhan suruhanjaya sisatan Diraja. Tahun lepas menurut Mutalib MD beliau telah dipanggil ke Dewan Parlimen dan membentangkan affidavit sulit dihadapan jawatankuasa Khas Parlimen mengenai integriti.

Hanya beberapa bulan kata Mutalib, menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Bernard Dompok yang mempengerusikan jawatankuasa itu kemudiannya meletakkan jawatan sebagai pengerusi jawatankuasa tersebut.

007- Lelaki Malaysia Terakhir setebal 530 muka surat itu mendedahkan pemimpin-pemimpin berprofail tinggi yang terlibat dengan pemberian kad pengenalan, turut memaparkan wawancara dengan beberapa orang tahanan ISA yang terlibat dengan aktiviti ini.

Membaca buku ini pasti membuat bulu roma anda meremang sebagai seorang rakyat Malaysia yang cintakan tanah air.

Mutalib berkata, kerajaan pusat harus menangani masalah pendatang tanpa izin (PTI) yang semakin meruncing di negeri ini, kerana kebanjiran PTI akan mengugat kestabilan dan keamanan negara. Penulis itu mendakwa kebanyakan PTI ini telah mengambil peranan sebagai pengundi dalam pilihan raya umum Malaysia dengan menggunakan kad pengenalan melalui satu sindiket.

“Jika pelarian Vietnam di Bidong dikawal ketat oleh pihak berkuasa dan kemudiannya ditutup setelah kerajaan menghantar mereka pulang atau ke negara ketiga yang mengambil mereka,

mengapa pula di Sabah kita tidak mampu berbuat demikian? Di negeri ini PTI nampaknya diberi layanan yang istemewa. Mereka bebas keluar masuk ke pusat tahanan yang dijenamakan namanya iaitu Pusat Penempatan,” kata Mutalib.

Menurutnya, ugutan dan ancaman seringkali diterimanya, dan beliau pernah dikasari malahan dipukul atas pendedahan itu.

“ Ancaman yang saya terima tidak mematahkan semangat saya walaupun menghadapi risiko kehilangan nyawa. Saya berjuang dengan cara saya untuk menyedarkan pihak berkuasa bahawa penyakit PTI yang berlaku sekarang harus ditangani dengan segera sebelum ia bertambah melarat,”.

Penulis kontroversi ini mengupas isu-isu pendatang asing secara naratif dan komprehensif.

“Dengan membiarkan warga asing memperkosa bumi Sabah secara sewenang-wenangnya, apakah kita layak digelar atau mengelarkan diri kita sebagai lelaki,” katanya.

Sebelum ini buku beliau bertajuk IC Palsu Merampas Hak Sabah, Pengundi Untuk Disewa dan IC Projek – Agenda Tersembunyi Mahathir. Sebuah buku beliau telah digunakan sebagai bukti dalam petisyen pilihanraya DUN Likas yang didakwa dicemari oleh pengundi hantu, petisyen itu berjaya yang mana telah menafikan kemenangan Presiden SAPP, Datuk Seri Yong Teck Lee.

Mutalib turut mengajak rakyat Sabah untuk bersatu hati menangani masalah pendatang tanpa izin dengan merayu sebuah suruhanjaya siasatan diraja.

Dalam hal lain Mutalib berkata, jaminan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengenai PTI sempena kunjungan beliau ke Sabah baru-baru ini amat mengecewakan.

“ Pak Lah mahu lebih banyak penempatan dibuat di Sabah, itu bukan caranya,” kata Mutalib yang kecewa masalah yang telah berlarutan sejak 40 tahun itu tidak ditangani dengan cekap dan serius oleh kerajaan pusat.

PKR KEMUKA PETISYENKOTA KINABALU : Mungkinkah akan berlaku satu pilihan raya kecil di Patrlimen 182 Pensiangan? Kemenangan tanpa tanding Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) dari Barisan Nasional (BN), Tan Sri Joseph Kurup itu telah dfailkan dalam satu petisyen di Mahkamah Tinggi oleh calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Danny Andipai, dan bebas Saineh Usau. Kedua-dua mereka memfailkan petisyen di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu ditemani oleh peguam masing-masing dalam masa berasingan. Kedua-dua petisyen yang difailkan di mahkkamah itu menamakan Kurup; Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Bubudan O.T Majalu sebagai responden pertama dan kedua.

Permohonan yang difailkan terhadap Kurup yang baru sahaja mengangkat sumpah sebagai Menteri Luar Bandar dan Pembangunan Wilayah di hadapan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Yang dipertuan Agong ialah permohonan menarik peristiharan beliau sebagai Anggota Parlimen sebagai tidak sah dan batal.

Danny Andipai, calon PKR mendakwa Pengawai Pengurus gagal mengendalikan pilihan raya itu menurut prinsip yang digariskan dibawah peruntukan Akta Pilihan Raya 1958, dan Peruntukan (Perilaku Pilihan Raya ) Pilihan Raya 1981.

Danny yang tiba di Mahkamah Tinggi bersama peguamnya, Ansari Abdullah yang juga merupakan Pengerusi Jawatan Kuasa Perhubungan Parti Keadilan Rakyat Negeri Sabah.

Menurut Danny , beliau tiba di pusat pencalonan bagi Parlimen 182 Pensiangan, Dewan Undangan Negeri (DUN) Sook dan DUN Nabawan iaitu di Dewan Majlis Daerah Nabawan pada 9.35 pagi pada penamaan calon 18hb Mac lalu. Setelah memberikan perincian peribadi beliau , penyokong dan pencadang beliau di kaunter polis , beliau diberikan sekeping kertas bernombor 10 dan masuk ke dewan. Danny turut memberikan RM10 ribu untuk deposit pilihan raya dan RM5 ribu deposit untuk bahan kempen yang diakui dalam satu resit yang dikeluarkan.

Ketika beliau hendak mengemukakan kertas pencalonan, pegawai pengurus pilihan raya Bubudan OT Majalu sibuk melayan calon lain iaitu Fatimah Agitor, sementara itu Saineh USau dan Calon PKR Sook, Paul Gitang tiba.

Pada jam 9.55, pintu dewan itu ditutup oleh seorang pegawai SPR yang memintanya mengemukakan kertas pencalonan. Beliau mendakwa pegawai pengurus pilihan raya enggan menerima kertas pencalonannya kerana masa telah tamat untuk penerimaan kertas pencalonan.

Danny kemudiannya menghubungi Ansari yang menasihatinya membuat laporan polis di kaunter yang disediakan, namun dihalang oleh Penolong Pegawai Pengurus Osman Aganduk. Osman berkata tidak perlu bagi Danny untuk membuat laporan polis kerana beliau (Osman) telah menghubungi SPR dan beliau boleh mengemukakan kertas pencalonan.

Kertas pencalonan itu kemudiannya di kemukakan untuk bantahan. Sehingga jam 11: 00 pagi, SPR telah mengumumkan Kurup iaitu calon BN bagi P.182 Pensiangan telah menang tanpa tanding, kertas-kertas pencalonan Danny dan Saineh telah ditolak.

Danny mendakwa, beliau tidak diberitahu tentang sebarang bantahan atau sebab kenapa kertas pencalonan beliau ditolak.

Danny juga mendakwa Pegawai Pengurus Pilihan raya itu merancang untuk menggunakan hanya satu kaunter penerimaan kertas pencalonan bagi ketiga-tiga kawasan itu bagi mengelakkan penyerahan kertas pencalonan calon-calon lain supaya Kurup menang tanpa tanding.

Sementara itu Pengerusi Jawatan Kuasa Perhubungan PKR Negeri, Ansari Abdullah berkata , PKR akan memfail petisyen pilihan raya di 4 kawasan parlimen dan 3 DUN. Ini berikutan pengumuman Pengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Sabah, Hj.Mohd Idris Ismail yang menyatakan petisyen dibuka sehingga 29 April ini.

Ansari berkata antara yang akan difailkan ialah Kota Belud, Papar dan Tuaran bagi kawasan Parlimen, manakala bagi DUN ialah Kota Kinabalu, Pantai Manis dan Kimanis.

PKR Mendakwa , kerajaan BN gagal menunaikan janji dengan tidak menggunakan nombor siri pada kertas undi dan pembatalan dakwat jari.

“Penggunaan nombor siri jelas menafikan hak demokrasi pengundi untuk membuat pilihan tanpa takut ,” kata Ansari.

Friday, April 11, 2008

GAMBAR LORI BAWA KAYU LEBIH MUATAN
Selepas pilihan raya...lori-lori ini baru berani angkut kayu balak...sudah lah tu menyusahkan orang lain. Kayu-kayu dibawa dengan muatan berlebihan. Apa tidak mengamuk pembawa kenderaan...ingat nyawa yang berharga ni di hujung kayu balak ke?

gambar-gambar ini dirakam di Pekan Kecil Sook, Keningau. Sebuah kawasan luar bandar yang melahirkan ramai jutawan kayu balak, tetapi penduduknya masih makan ubi kayu...

Two petitions filed seeking to declare Kurup's victory null and void

DAILY EXPRESS NEWS
--------------------------------------------------------------------------------
Kota Kinabalu: Two election petitions were filed in the High Court, Wednesday, each seeking a declaration that the election of Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) President Tan Sri Joseph Kurup, as Member of Parliament of Pensiangan, is null and void.

The first was filed by Parti Keadilan Rakyat (PKR) candidate for the Pensiangan, Danny Anthony Andipai, 41, while the second by Independent candidate Saineh Usau.

Andipai named named Kurup and Returning Officer Bubudan OT Majalu as the first and second respondents, respectively, while Usau named the State Election Officer, Bubudan, and Kurup as the first, second and third respondents, respectively.

Andipai, accompanied by his lawyer Haji Ansari Abdullah, filed his petition at the High Court registry here at 3.07pm while Usau through his lawyer Arthur Bonnie at 4.30pm.

On nomination day March 24, this year, the candidacies of both petitioners were rejected by Bubudan who then announced and declared that Kurup won the seat uncontested.

Kurup was on March 18, this year sworn-in before the yang DiPertuan Agong as Federal Deputy Rural and Regional Development Deputy Minister.

Andipai, in his petition, said he arrived at the Nabawan District Council Hall, which was the nomination centre for the Pensiangan parliamentary constituency as well as for the Sook and Nabawan State constituencies, at 9.35am.

After giving his personal details together with his proposer and seconder to the police at a counter in front of the entrance of the Hall, they proceeded into the nomination centre and was given a piece of paper bearing number 10.

Andipai further stated that he paid his RM10,000 election deposit as well as RM5,000 required as deposit for campaign materials which were both duly acknowledged by receipts.

He wanted to submit his nomination papers but the Returning Officer was busy attending to a candidate Fatimah Agitor. In the meantime Usau and PKR candidate for Sook, Paul Gitang, arrived.

Andipai further claimed that at 9.55am, one of the Election Commission officers closed and locked the entrance of the nomination centre and thereafter asked him to submit his nomination papers. He claimed that the Returning Officer refused to accept his nomination papers saying that acceptance nomination had been closed.

Andipai stated that he contacted Haji Ansari who advised him to lodge a police report at the police counter which he wanted to do but was stopped by Assistant Returning Officer Osman Aganduk.

He claimed that Osman told him not to lodge a report, saying he (Osman) had called the Election Commission who purportedly inform him that he (Andipai) could file his nomination papers.

He said after accepting his nomination papers and that of Gitang and Usau, the Returning Officer posted all three nomination papers for objection.

Andipai said when the objection period was closed at 11am, the Returning Officer announced that Kurup was returned unopposed as the nomination papers and that of Usau's were rejected.

He claimed he was never informed of any objection to his nomination papers nor was he given any reason by the Returning Officer of rejecting his papers.

Andipai claimed the Returning Officer had planned to make available only one counter for delivery of nomination papers for the Pensiangan, Sook and Nabawan constituencies in order to prevent the timely delivery of nomination papers of other candidates to enable Kurup to win unopposed.

Meanwhile, Usau claimed he was never late in submitting his nomination papers, having been accepted and pasted on the notice board during the objection period.

He said he complied with all the requirements and that his nomination papers were handed over and acknowledged received by the Returning Officer.

He also claimed there was no objection received from any other candidate against his nomination papers.

Usau said after objection period was over, his candidacy and that of Andipai's were rejected by the Returning Officer who went on to declare Kurup winning the Pensiangan MP seat unopposed.

Andipai and Usau are contending that the Returning Officer had not conducted the election in accordance with the principles laid down under the provision under the Election Act, 1958 and the Elections (Conduct of Election) Regulations, 1981.

Andipai and Usau are now praying for the court to declare the election of Kurup be declared null and void and that they may have such further or other relief as maybe just and costs for their counsels.

BN PUSAT TERUS KETEPIKAN SABAH SARAWAKKOTA KINABALU, SABAH : Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sabah menyifatkan pembahagian jawatan dalam kabinet kerajaan Malaysia yang diumumkan baru-baru ini menunjukkan kemerosotan , tidak seimbang serta penuh dengan tekanan dan tidak dihormati.

Naib Presiden PKR , Datuk Dr.Jeffrey Kitingan berkata, tidak ada perubahan didalam pembahagian jawatan kecuali personaliti baru diserap dalam kabinet Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Sabah masih menerima jumlah jawatan menteri dan timbalan menteri yang lebih kurang sama meskipun menyumbang 24 kerusi parlimen, berbanding negeri Selangor yang kalah teruk tetapi mendapat 6 jawatan dalam kabinet itu. Sabah menerima 7 lantikan.

“Pemansuhan beberapa kementerian dan setiausaha politik jelas menunjukkan kepimpinan BN berada di ambang kemerosotan, sementara lantikan senator yang kemudiannya dilantik dalam kabinet juga dilihat sebagai ketidak kepercayaan pimpinan Abdullah terhadap wakil-wakil rakyatnya yang lain ( yang menang melalui pilihan raya),” kata Dr.Jeffrey yang ditemui Suara Keadilan di Sokid Villa.

Menurut Dr.Jeffrey, melihat kepada sumbangan yang besar dari Sabah dan Sarawak, kerajaan seharusnya memberi kelebihan kepada kedua negeri ini dalam penyertaan kabinet. Jika pakatan pembangkang memenangi pilihan raya kata Dr.Jeffrey, Timbalan Perdana Menteri akan dilantik dari Malaysia Timur. Melihat kepada kelebihan pada ketika ini kata beliau, ada kemungkinan wakil dari Sarawak yang lebih layak menerima jawatan tersebut jika PKR dan rakan-rakan membentuk kerajaan.

Dr.Jeffrey berkata, kedudukan BN semakin lemah setiap hari, dan kemungkinan mereka tidak akan mampu bertahan sehingga sepenggal. Beliau percaya rakyat juga semakin hilang kepercayaan terhadap BN dan angin perubahan itu pasti akan berlaku di negeri Sabah.

Sementara itu calon PKR DUN Likas, Christina Liew berkata, penyertaan wakil rakyat dari Sabah dalam kabinet itu dilihat hanyalah untuk penyedap mata dan semata-mata menyenangkan hati parti-parti komponen.

“Saya percaya ramai yang tidak berpuas hati dengan perkembangan ini,
Sabah telah memberikan 24 kerusi untuk memastikan BN menang dengan majority mudah, tapi nampaknya jasa dan sumbangan BN Sabah tidak dihargai,” kata Christina yang juga hampir mengalahkan calon BN di DUN Likas.

Bagi Timbalan Ketua Bahagian PKR Keningau, Jius Awang berkata penolakan jawatan timbalan menteri di peringkat persekutuan membuktikan kepimpinan Abdullah tidak dihormati.
“Keputusan mengenai lantikan ini juga tidak diberitahu lebih awal, lantikan ini kelam kabut dan tidak efesen,” kata Jius yang ditemui di Keningau. Oleh itu kata Jius ternyata kepimpinan BN pada ketika ini berada di dalam keadaan yang tertekan dan berhadapan dengan masalah dalaman yang akan menyebabkan BN tidak mampu bertahan.

PKR Sook akan terus berjuang


KENINGAU : Parti Keadilam Rakyat (PKR) akan memperkasakan jentera parti serta berikrar terus bersama rakyat memperjuangkan hak-hak asasi yang gagal diberi perhatian oleh kerajaan Barisan Nasional (BN).

Penyelaras PKR Dun Sook, Paul Gitang berkata, masalah tanah dan kemiskinan tegar masih lagi antara masalah yang perlu di selesaikan oleh kerajaan di kawasan pedalaman seperti Sook.

“ Inilah janji mereka sejak dari dulu lagi. Masalah yang tidak pernah diselesaikan. Bahkan menimbulkan kemarahan dan perasaan kurang senang hati penduduk,” kata Paul.

Bekas guru di Sook itu berkata, sebagai contohnya, sebahagian rakyat di Sook umpama pelarian di negeri sendiri kerana tanah yang mereka duduki sejak zaman moyang mereka berada di bawah status Hutan Simpan. Perkara itu sepatutnya tidak berlaku kerana wakil rakyat yang ada sebelum ini telah bersama dengan rakyat hampir 4 penggal katanya.

Paul berkata demikian ketika ditemui selepas Mesyuarat Bedah Siasat PKR sempena Pilihan Raya Umum Ke - 12 di sebuah resort disini.

Sementara usaha kerajaan untuk membasmi kemiskinan sebenarnya tidak berjaya. Malahan kata Paul rakyat sebenarnya menolak skim yang dibuat oleh Lembaga Kemajuan Tanah Negeri Sabah (LKTNS) yang diterajui oleh mantan pengerusinya, Tan Sri Joseph Kurup yang kini Ahli Parlimen Pensiangan.

Tidak ada yang dapat dibanggakan tentang kejayaan LKTNS di beberapa skim di Sook. Sebagai contohnya kata Paul, peserta Skim Dalit masih lagi dalam keadaan miskin, jalan raya di kampong itu juga masih lagi teruk dan buruk.

BN sepatutnya mengucapkan terima kasih atas peluang yang diberikan rakyat di pedalaman kerana mahu kerajaan selesaikan masalah mereka melalui BN. Janji BN untuk menyelesaikan masalah mengenai tanah telah memakan masa begitu lama tetapi tidak pernah menemui realitinya.

Ahli Parlimen Pensiangan, Tan Sri Joseph Kurup baru-baru ini berkata, rasuah adalah diantara penyebab masalah tanah di pedalaman, beliau (Kurup) sudah tahu tetapi tidak berbuat apa-apa untuk membantu kata Paul.

Pun begitu katanya, perbuatan BN yang menakut-nakutkan dan mengugut adalah antara faktor utama pengundi memaksakan diri mereka mengundi BN.

“Mereka (BN) mempolitikkan KWAMP dan menakut-nakutkan ibubapa dimana anak-anak mereka akan kehilangan bantuan itu jika memangkah pembangkang,”

Hakikatnya kata Paul sikap pengundi telah berubah disaat-saat akhir disebabkan budaya kempen BN yang mengugut dan memberi tekanan.


Ditanya apakah yang akan beliau lakukan terhadap pengundi dan penyokong PKR di Sook, Paul berkata beliau akan sentiasa bersama dengan para penyokong PKR dan meningkatkan kefahaman rakyat terhadap PKR.

“ Kita akan terus aktif memperjuangkan rakyat. Berkhidmat sepenuhnya terhadap masyarakat itu adalah tanggungjawab yang PKR pikul termasuk saya,” ujar Paul.

Dalam pada itu Paul turut berterima kasih diatas sokongan rakyat terhadap PKR. Beliau juga turut mengucapkan selamat berkhidmat dan tahniah diatas kemenangan Datuk Ellron Angin.

Tingkatkan prestasi pembelajaran : Sairin


KENINGAU : Generasi muda masakini dicabar untuk memecah tradisi tahap pencapaian akademik generasi terdahulu yang hanya tertumpu kepada bidang-bidang tertentu dan lebih bersifat tempatan. Golongan muda masa kini mempunyai peluang yang terbentang luas dihadapan mereka kerana kerajaan telah menyediakan pelbagai kemudahan yang tidak terdapat sebelum ini.

Pembantu Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Sairin Hj.Karno berkata, untuk melahirkan lebih ramai golongan bijak pandai peranan institusi keluarga adalah amat penting dan yang paling berkesan. Sambil menegaskan kesibukan ibu bapa seharusnya tidak dijadikan alasan sebagai punca mengapa mereka tidak dapat meluangkan masa.

Sebaliknya kata Sairin, ibubapa harus memikirkan masa depan anak-anak mereka, dan mempergunakan sepenuhnya saat-saat berkualiti bersama.

“ ibu bapa harus memberi galakan kepada minat anak-anak mereka, serta membimbing mereka dalam pelajaran tanpa bergantung sepenuhnya kepada peranan guru. Kita mahu melahirkan lebih ramai warga global. ” kata beliau.

Sairin berkata demikian di Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang Daerah Keningau. Seramai 23 penerima anugerah pelajar cemerlang yang menduduki Unit Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) yang dianjurkan oleh Kelab Golf GDW Keningau dan Pemuda UMNO.

“ Kita tidak mahu anak-anak kita setakat bijak di peringkat lokal semata-mata tetapi kita mahu generasi kita juara di peringkat global…kita mahu anak-anak kita ada di mana-mana di merata-rata dunia …,” kata Sairin yang juga merupakan Presiden Keningau Golf & Country Club (KUGCC). Turut hadir dimajlis itu ialah Pengerusi Golf GDW Keningau Azman Hj Roslan yang juga merupakan Ketua Pemuda Pergerakan UMNO P.180 Keningau.

Sementara itu Gabungan GDW Apin-Apin telah memenangi pertandingan golf sempena majlis tersebut.

Oleh itu kata Sairin, anak-anak muda yang mempunyai minat atau kecenderungan pada apa jua bidang harus diberi peluang oleh ibubapa mereka dan diberi suntikan semangat.

Kelihatan dalam gambar Sairin menyampaikan pemenang pertandingan golf kepaad Victor Anahing. Kelihatan juga Azman , Ketua Pemuda UMNO P.180 Keningau

" Saya Ingat saya sudah mati"....KENINGAU : “ Saya ingat saya sudah mati…,” ujar seorang mangsa yang kini dirawat di Hospital Daerah Keningau. Awang Jamak, pembantu pemandu keretapi yang berpengalaman sejak 15 tahun itu patah kaki sebelah kiri ketika berusaha menyelamatkan diri dalam saat-saat paling cemas dalam hidupnya.

Menceritakan detik cemas kejadian itu Awang Jamak yang berasal dari Kg. Benoni Papar , menerima kunjungan Ketua Menteri Sabah , Datuk Musa Hj.Aman di wad lelaki disini berkata , keretapi bergerak seperti biasa apabila tiba-tiba menjunam dan jatuh ke dalam air.

Kata Awang, mereka bertiga yang berada di kepala gerabak keretapi terperangkap dalam air dan sukar untuk keluar kerana pintu tertutup.

“ Saya menahan nafas dan mencari jalan keluar. Saya ingat saya sudah mati kerana saya tidak dapat keluar…Saya keluar melalui jendela dan kemudian dibantu oleh orang ramai disekitar tebing sungai , “ kata Awang yang bersyukur selamat dari nahas tersebut.

Menurut Awang beliau telah mula berkhidmat sebagai kakitangan yang dipinjam dari Beaufort sejak setahun yang lalu kerana pada ketika ini kerja-kerja penambahbaikan untuk menaiktaraf rel keretapi dari Beaufort- Tanjung Aru sedang dilaksana.

Ketika ditanya adakah sebelum ini gerabak itu pernah mengalami sebarang kemalangan. Awang berkata sebelum ini gerabak itu pernah mengalami sedikit kemalangan di Batu 62 ½, Beaufort sabtu lalu, dimana ketika itu beliau bertugas. Dan kejadian yang sama berlaku pada jumaat lalu di batu 61 ½ , Beaufort.

“Kali ini ia betul-betul tergelincir dan menjunam..” katanya.

Turut dimasukkan ke dalam wad ialah seorang warganegara Indonesia , Rina Pandi berusia 24 tahun dari Kg. Masak. Beliau yang mengalamai kecederaan dalaman dan tidak dapat bercakap untuk menceritakan pengalaman ngerinya.

Kejadian keretapi tergelincir dan menjunam itu berlaku di Kg.Tenom Lama iaitu kira-kira 4km dari Stesen Keretapi, yang membawa 41 penumpang menuju ke Beaufort. Kejadian itu turut mengorbankan dua nyawa.

Dalam kunjungan itu Datuk Musa Aman turut memberi kata-kata motivasi kepada mangsa. Turut bersama Ketua Menteri dalam lawatan itu ialah Menteri Pembangunan Infrastuktur, Datuk Raymond Tan , pembantunya Datuk Raden Maleh yang juga Adun Melalap, Ahli Parlimen Tenom Raimi Ungi , Wakil Pengarah Kesihatan Sabah, Dr.Heric Cooray dan Dr.William Gotulis

Dalam pada itu Musa juga meminta siasatan secara menyeluruh dijalankan bagi mengelak bencana itu dari berulang. Beliau turut mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa yang terlibat.