Wednesday, April 22, 2009

Teringat zaman kanak-kanak


Seingat saya la, pertama kali saya dibawa ke bendang ketika umur dalam lima atau enam tahun. zaman dulu di kampung saya, mana ada tadika. jadi biasanya kalau tidak kena bawa pigi sawah atau pigi kebun, saya main dengan kawan-kawan yang dekat-dekat rumah la. sambil naik itu pokok jarak, main baling2 buah dia atau main tiup2 getah dia keluar belon2...punya siok. tau-tau sekarang rupa-rupanya ada harga pula buah pokok jarak ini...RM800 satu tan geng. orang bilang, punya murah...tapi bagi saya , itu duit maaaa....kan...siapa mau bagi, kalau tidak kena usaha sendiri.

sya ingat waktu mula dulu sya pegi sawah. bapa sya lah yang mula-mula bawa. dia terpaksa bawa sya pg sawah kerana sya kan ' ekor' bapa sya dulu dulu...kalau dia jalan sja sya mesti mau ikut..mana saja dia pergi saya mahu ikut.

dipendekkan cerita, adalah satu hari bapa sya mau tingu dia punya padi yang menguning. nama kawasan padi kami itu ialah Donibung. sya suka nama itu klasik betul. so. mcm biasa la ' anak bapa' mahu ikut juga. kami jalan kaki masa itu belum ada paganuan beli kereta. seronok juga la jalan kaki ikut beliau. cantik pemandangan sekitar kawasan sawah padi yang mulai menguning. wangi tau kalau musim padi berbuah. kalau tak caya cuba try pigi sawah padi , lagi wangi kalau waktu pagi.

sampai sahaja di Donibung. terus saya panjat beliau sya. sya betul-betul terkejut nampak bentuk orang tapi muka dia rumput, ada sirung, lengkap pakaian segala. macam di gambar ini yang saya rakam di kampung Simbuan, Sook. Sya nampak sahaja ' tulun-ulun' ni sya teringat zaman dulu sya.. uiii bukan main sya teriak menangis ketakutan...apa lagi kalau tangan dia itu kena tiup angin, goyang2...ntah la...perasaan saya masa itu...itulah hantu...hahahaha...

sejak dari itu bapa sya guna si hantu ini sebagai lesen dia kalau dia mahu jalan...

kalau kebetulan ada lagi ramai2 di sulap lepas mengetam padi. sya la budak yang tidak pandai turun tanah kalau suda petang2. sya benci betul itu ' orang-orang'. kalau siang2 sya selalu humban pakai kayu atau batu bei...punya teruk tanggapan saya sama itu ' orang-orang'.

bila sya besar sikit, dan ada gambar dia di buku teks baru sya faham itu apa ...aiyaa..
dan sya pun pandai buat tulun - ulun di sawah kami ...cantik dan seksi lagi...dia punya pantang itu tidak boleh pakai baju merah, nanti jadi tarikan si burung pipit. nda tau la di tempat lain..

apa pun thanks to my dady and my mom...kalau bukan mereka, siapa la sya pada hari ini..dan sya tidak sama sekali lupa asal usul sya...

salam