Saturday, April 19, 2008

PSPKTK beri amaran kepada penceroboh

Oleh ‘Deep Throat’ Sabah
Persatuan Skim Pekebun Kecil Tingkayu Kunak (PSPKTK) dalam mesyuaratnya pada 13 April 2008 telah sebulat suara memberi ultimatum notis 48 jam kepada Syarikat Kerjasama Perkembangan Tanah Tingkayu Kunak (SKPTTB) untuk meninggalkan kebun mereka yang diceroboh atau menghadapi tindakan kekerasan.
Pengerusi PSPKTK, Yadum Atihal menggesa SKPTTB menghormati injunksi mahkamah dan tidak membiarkan para pekerjanya yang diketuai oleh Alimudin Mohd Ajay melakukan tindakan di luar batas undang-undang seperti jenayah mengugut dengan senjata api, mencuri buah kelapa sawit milik pekebun kecil dan memusnahkan harta benda.
“Kami telah sebulat suara sepakat memberi notis 48 jam daripada tarikh notis berkenaan disampaikan kepada SKPTTB dan Konsol Indonesia,” ujar Yadum selepas menyampaikan notis bantahan kepada wakil Konsol Indonesia di Tawau berhubung pencerobohan lebih 100 pendatang asing tanpa izin pada jam 11.30 pagi kelmarin.
Notis berkenaan disampaikan Setiausaha PSPKTK, Richard Mekules kepada wakil Konsol Indonesia, Zulkarnain di perkarangan Wisma Indonesia, Tawau dengan disaksikan wakil media dan pekebun kecil.
“Selepas tempoh tersebut, kami tidak akan teragak-agak mengambil tindakan mengusir mereka keluar daripada tanah berkenaan, termasuk menggunakan kekerasan,” ujar Yadum yang kesal dengan pihak penguatkuasa undang-undang seolah-olah lumpuh kerana gagal membendung kegiatan jenayah yang berleluasa di Kunak, terutama dengan kehadiran ramai pendatang tanpa izin.
Menurut Yadum, pihaknya telah terlalu lama bersabar dengan karenah SKPTTB yang menggunakan samseng dan pendatang asing untuk menceroboh tanah milik peserta PSPKTK dan merampas hasil pertanian.
Memandangkan kes berkenaan masih dalam pertikaian mahkamah, Yadum menggesa agar SKPTTB tidak melakukan sesuatu tindakan di luar batas kemanusiaan dengan mencabul hak asasi manusia.
“Mahkamah memutuskan kami yang berhak ke atas hasil pertanian kami dan SKPTTB tidak boleh mendakwa tanah tersebut milik mereka sehingga kes ini diputuskan dalam perbicaraan kelak,” ujar Yadum yang kesal dengan sikap Polis Diraja Malaysia yang seolah-olah menutup mata di atas kezaliman yang dilakukan SKPTTB sekalipun ahlinya telah membuat lebih 40 laporan polis.
Tegas Yadum lagi, Hakim Mahkamah Tinggi Tawau, Datuk Clement Skinner telah meluluskan injunksi kepada pekebun kecil untuk mencegah Defendan Pertama (Syarikat Kerjasama Perkembangan Tanah Tingkayu Berhad) sama ada bagi pihak mereka sendiri, kakitangan, pekerja atau agen atau sesiapa sahaja daripada menghalang Plaintif memasuki atau keluar daripada tanah tersebut dan menuai tanaman mereka di situ dan atau Defendan Pertama daripada meminta, mengambil atau menerima milikan kosong tanah tersebut yang kononnya diberi kepada Defendan Pertama di bawah geran CL 245361951 sehingga pembicaraan tindakan ini atau perintah lanjut oleh Mahkamah ini.
Dalam pada itu, selepas memfailkan notis bantahan rasmi di Konsol Indonesia Tawau, para pekebun kecil turut membuat laporan polis terhadap tindakan SKPTTB memasang papan tanda yang mendakwa tanah berkenaan milik mereka sekalipun bercanggah dengan arahan mahkamah.
“Kami membuka papan tanda yang dipasang di tanah yang menjadi pertikaian dan menghantarnya ke balai polis Tawau kerana tidak yakin dengan kredibiliti polis Kunak,” ujar Yadum lagi.
Pandangan Yadum turut dikongsi bersama oleh lebih 40 pekebun kecil yang pernah membuat laporan polis apabila mereka secara sepontan mem “boo” Ketua Polis Daerah Kunak, Dingka Utoh apabila Ketua Balai Polis Tawau bertanya kenapa tidak membuat laporan di Balai Polis Kunak.
Sementara itu, siasatan Malaysia Today mendapati seorang penjenayah yang dikehendaki oleh Polis Indonesia dan Interpol, Udin Jambang telah diupah oleh Inspektor Tanah SKPTTB, Alimudin Mohd Ajay untuk menyediakan pakej kawalan keselamatan agar pihaknya boleh mencuri buah kelapa sawit milik pekebun kecil.
Bagaimanapun agak mengejutkan kerana Udin Jambang dan Alimuddin sering kelihatan bersama pegawai kanan polis Kunak termasuk Ketua Polis Daerah di tempat awam termasuk di Restoran Vui Kee sekalipun lebih 25 laporan dibuat terhadap Alimudin dan Udin Jambang.

Thursday, April 17, 2008

SASPEK LARIKAN ORANG BERJAYA DITANGKAPAhmad Sofi dan Zahari dalam satu sidang media

KENINGAU : Isyarat lampu dari sebuah van dalam satu sekatan jalan raya di Tambunan pada jam 10.15 pagi tadi ( Khamis) telah berjaya menangkap seorang lagi saspek dalam kes melarikan orang. Seorang penuntut universiti tempatan dilarikan sebuah kereta kancil ketika bersama rakan-rakan di Taman Kingfisher , Kota Kinabalu pada selasa , yang kemudiannya ditemui di Keningau dalam satu kejadian yang penuh tragik pagi rabu.

Dalam satu sidang media bersama di Ibu Pejabat Balai Polis Daerah disini, Ketua Polis Bandaraya ACP Ahmad Sofi Zakaria berkata, hasil kerjasama yang erat diantara masyarakat dan pihak polis telah berjaya menangkap saspek berusia 19 tahun itu yang menaiki sebuah van melalui sekatan di hadapan Kelab Golf Tambunan dekat sini. Van tersebut dalam perjalanan menuju ke Tambunan dari Keningau.

Menurut Ahmad Sofi, isyarat dari lampu van yang berhenti tidak jauh dari sekatan itu telah menarik perhatian pihak polis. Seorang lelaki dikatakan keluar dan cuba melarikan diri dari kereta itu, namun berjaya dikejar dan ditangkap. Ketika ditahan saspek itu berada dalam keadaan yang lemah.

“ Hasil soal siasat yang dijalankan terhadap lelaki itu ada kaitan dengan kes melarikan orang dan merupakan saspek yang telah melarikan diri dari satu kejadian kejar mengejar dengan polis sebelum ini ,” kata Ahamd Sofi. Turut bersama beliau Ketua Polis Daerah Keningau, DSP Zahari Mohamed.

Menurut Ahmad, pihak polis amat serius dan berkerja keras untuk menangkap saspek termasuklah menyiarkan muka pelaku di suratkhabar yang mendapat kerjasama dari semua pihak.

“Pemandu itu juga mengecam muka sapsek yang dilihat melalui suratkhabar dan turut membantu pihak polis memberkas sapsek ini,” kata Ahmad Sofi.

Mereka kini ditahan dan di siasat dibawah Akta 365 Kanun Keseksaan atas kesalahan melarikan orang, yang jika disabit kesalahan penjara sehingga 7 tahun dan denda kata Ahmad Sofi

ketika ditanya tentang lebam pada mangsa, Ahmad berkata, pihak polis masih menunggu laporan dari pihak hospital berkenan dengan mangsa yang masih lagi dalam keadaan trauma. Pihak hospital minta mangsa diberi rehat katanya.

Mangsa tersebut berjaya diselamatkan polis dalam satu kejadian kejar mengejar sepanjang jalan Keningau-Tambunan pada awal rabu. Sebelum ini sekatan jalan raya di Penampang gagal mengesan sebuah kereta kancil yang digunakan dalam kejadian itu berikutan laporan polis dibuat di Kota Kinabalu pada 15hb April . Hasil maklumat orang ramai, Polis Keningau telah mengesan kereta kancil yang dipercayai terlibat degan kes itu pada jam 5.30 pagi ( rabu) dekat kampong Rompon. Kejadian kejar mengejar berlaku setelah arahan untuk berhenti tidak dipatuhi.

Dalam kejadian kejar mengejar itu, kereta yang dipandu laju itu hilang kawalan dan terjunam ke dalam gaung sedalam 20 meter. Saspek pertama berjaya ditangkap sementara mangsa yang dalam keadaan trauma telah dihantar ke hospital dalam kejadian itu.

Tindakan Tegas Terhadap Pemusnah Alam Sekitar : Ellron
KENINGAU : Tindakan tegas dan drastik akan dikenakan kepada mana-mana pihak yang membuat ancaman atau melakukan pencemaran terhadap alam sekitar, sehubungan dengan itu masyarakat adalah diminta untuk memberi kerjasama kepada kerajaan bagi mengatasi masalah seumpama itu dari berlaku.

Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Ellron Angin berkata, beliau telah mendapat maklumat dari masyarakat di daerah kecil Sook mengenai masalah-masalah pencemaran yang telah berlaku di kawasan itu.

Antaranya kata Ellron yang juga merupakan wakil rakyat Sook, pusat –pusat tadahan air serta sungai yang menjadi sumber air di kawasannya telah tercemar dan tidak boleh digunakan seperti di Sungai Kuala Punteh.

Menurut Ellron, beliau akan mengambil tindakan yang lebih tegas atas kapasiti beliau sebagai yang diberi tanggungjawab untuk menjaga hal ehwal alam sekitar di bawah kementerian pelancongan, kebudayaan dan alam sekitar.

Ini kerana kata Ellron masalah bekalan air bersih adalah diantara masalah utama di kawasan itu, dan perlu diberi perhatian yang serius.

Terdahulu Ellron menyampaikan sumbangan berupa zink kepada mangsa rumah kebakaran Unsing Domiru ,59, di Batu Lunguyan disini. Rumah enam bilik itu musnah dalam satu kebakaran baru-baru ini. Turut musnah dalam kebakaran itu ialah peralatan untuk membina bekalan paip gravity yang akan dilaksanakan oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Moilin Unsing dari Rakan Membangun Masyarakat (Pacos) berkata, hasrat penduduk di kampong itu untuk mendapat bekalan air gravity musnah apabila peralatan untuk tujuan itu turut terbakar dan rosak akibat bahang api.

“ Kami sepatutnya mengadakan gotong royong bersama pada Mei ini tapi harapan ini punah, kami terpaksa mencari dana untuk tujuan ini sekali lagi kerana peralatan yang diletakkan di halaman rumah saya ini adalah sumbangan NGO yang lain,” katanya sedih.

SERTAI UNDUK NGADAU KENINGAU...Puan Nancy dan AJKnya (tengah) ajak gadis-gadis Keningau sertai Unduk Ngadau sempena Kaamatan.

KENINGAU : Pertandingan Unduk Ngadau sempena sambutan Pesta Kaamatan peringkat daerah Keningau kini dibuka untuk disertai oleh gadis-gadis dari kawasan ini, dan mestilah dari kalangan Bukan Islam dan masih bujang.

Pengerusi Penganjur, Pn Nancy Datuk Angian b erkata, peserta mestilah dari kalangan bukan Islam dari Kadazan, Dusun, Murut atau Sino berumur antara 18-25 tahun, dengan ketinggian sekurang-kurangnya 5 kaki dan menetap di daerah ini.

“Peserta-peserta dari pedalaman Keningau adalah dialu-alukan untuk turut bersama meraikan sambutan pesta kaamatan dengan menyertai pertandingan Unduk Ngadau,” kata Nancy dalam satu kenyataan disini.

Kata Nancy yang juga Pengerusi Persatuan Wanita Sabah (Pewasa) Keningau, johan bagi pertandingan itu akan mewakili Keningau ke peringkat negeri di Hongkod Koisaan , Penampang pada 30 & 31 Mei ini.

Borang-borang penyertaan yang lengkap diisi haruslah diserahkan kepada pihak penganjur sebelum 25hb April ini katanya. Sementara Malam Legenda akan diadakan pada 26hb April ini. Para peserta Unduk Ngadau juga akan dibawa untuk melawat di Rumah Persatuan Orang Pekak dan Bisu dan ke wad kanak-kanak Hospital Daerah pada 30hb April ini.

Pertandingan peringkat daerah akan diadakan pada 4 Mei ini di Dewan Arked.

Tiket-tiket makan malam sempena malam legenda dijual kini sedang dijual.

Untuk keterangan lanjut, Nancy 016-8317696, 087-331313 (P), Carol 019-5366266 dan Kuinah 012-8255413.

MAN HELD FOR STUDENT’S KIDNAP


KENINGAU: Police have detained a man for questioning in connection with the abduction of a 22-year-old female Universiti Malaysia Sabah (UMS) student. The 20-year-old suspect was caught near Kampung Rompon near here at about 12.15pm yesterday. Kota Kinabalu city police chief ACP Ahmad Sofi Zakaria told reporters here yesterday that they were now hunting the second suspect – a 34-year-old man from Bongawan.

Asked if the student who is from Sibu, Sarawak was sexually assaulted, Sofi said they have to wait for the report from the hospital here where she was being examined.

“This is the first such incident this year,” he added. The UMS student who lived in Kingfisher Park near her university in Kota Kinabalu is believed to have been abducted by the duo and brought to Tambunan at about 9.15pm on Tuesday.

The victim had just been dropped off by friends near a supermarket when two men in a blue Kancil grabbed and bundled her into their vehicle. One of her friends saw what happened and wrote down the Kancil car’s registration number.

And, as the vehicle sped off the police were notified and an all-point bulletin (APB) was immediately issued to police in the surrounding districts. Friends and concerned citizens quickly spread the urgent news of the kidnap incident through SMS and urged the people to be on the lookout for the Kancil car. There was no sign of the car until about 4am when a police mobile patrol vehicle spotted it some 100 kilometres away along the Tambunan-Keningau Road. A 16-mile high speed car chase ensued as the Kancil car headed towards the direction of Kota Kinabalu.

And when they were near Kampung Rompon, the pursuing cops fired several shots at the rear tyres of the abductors’ vehicle causing it to overturn and roll down a roadside slope.

The two suspects were seen fleeing the vehicle while the terrified girl with bruises on her face and body, was seen huddled in the back seat of the car. Police went to her rescue and rushed her to the hospital here, about 60km away from Tambunan. Covered with bloodstains, one of the two suspects had approached the Kampung Rompon villagers for help at about 11am. While several villagers were asking him to wait, one of them quickly ran to the policemen who were still at the scene not far away to alert them about the suspicious-looking injured man.

The policemen then followed the villager back and promptly arrested the suspect, said to be a resident of Kota Belud. The police air wing and dog units are currently involved in the hunt for the second suspect in the hilly and forested terrain. Police are also trying to piece together what transpired during the girl’s 10-hour terror ride from the state capital to Keningau district. Meanwhile Sofi thanked the public for their cooperation which led to the arrest of one of the two suspects. He also said the stolen Kancil car has been seized and impounded at the police station here.

Tuesday, April 15, 2008

Lelaki juga hidap barah payudara

dari Media Permata, Brunei Darusalam

Oleh Hasrulraizan
BANDAR SERI BEGAWAN, Isnin - Jumlah penghidap barah payudara di negara ini semakin meningkat dari setahun ke setahun iaitu daripada 32 orang pada 2004 menjadi 44 orang pada 2005, meningkat lagi kepada 49 orang pada 2006 dan pada tahun lalu seramai 62 orang.
Daripada 62 orang penghidap barah itu tahun lalu, 47 orang Melayu, 10 orang Cina, empat orang puak asli dan seorang lagi bangsa lain, dedah pengerusi Kumpulan Sokongan Barah Payu Dara (Breast Cancer Support Group - BCSG) Hajah Jaliha Haji Momin hari ini.

Beliau memberitahu fakta itu dalam persidangan media mengenai walkaton, Walkathon - Walk For Breast Cancer yang buat pertama kalinya diadakan oleh BCSG pada 4 Mei 2008 di Stadium Negara Hassanal Bolkiah.

Acara itu diadakan bagi mengutip derma tabung pertubuhan berdaftar berkenaan serta membangkitkan kesedaran mengenai wujudnya barah payudara dan peranan BCSG di negara ini.

Beliau mengalu-alukan penyertaan orang ramai dalam walkaton itu bagi sama-sama menyokong inisiatif BCSG membantu penghidap barah payudara di negara ini melalui sumbangan derma ikhlas.

Kad derma akan diedarkan sempena acara itu selain penyediaan kotak tabung pada hari walkaton.

Walkaton sejauh 3 kilometer bagi perempuan dan 5 kilometer bagi lelaki itu turut bertujuan menyebarkan maklumat dengan penyakit berkenaan termasuk cara mengesannya di peringkat awal, jelasnya.

Mengenai barah payudara, menurutnya penyakit itu dapat dielakkan ataupun dikawal jika dapat dikesan di peringkat awal, tetapi kebanyakan wanita kurang tahu cara dan tindakan yang perlu diambil bagi mengetahui dan mengenal pasti tanda-tanda awal barah itu.

Beliau menasihati kaum wanita yang mempunyai tanda-tanda atau sudah menghidapinya jangan menolak hakikat atau tidak mahu percaya bahawa dirinya mempunyai tanda-tanda awal berkenaan.

Pada peringkat awal, katanya wanita berkenaan tidak akan mengalami tanda-tanda kesakitan, cuma mereka dapat merasakan seperti benjol dalam payudara mereka yang akan dapat dikesan sendiri melalui teknik pengesanan yang betul.

Jika seseorang itu menunggu rasa sakit kemudian baru berjumpa doktor, dikhuatiri barah berkenaan sudah merebak ke organ-organ lain dalam badan seperti paru-paru, ketiak dan organ lain yang berhampiran dengan payudara.

Penyakit itu jika dibiarkan boleh menyebabkan komplikasi lain selain mengurangkan kadar survival pesakit berkenaan, jelasnya.

Beliau juga mendedahkan barah payudara bukan hanya dialami oleh kaum wanita namun turut berlaku kepada kaum lelaki dan beberapa kes sudah berlaku di Brunei.

Bagi memberi kesedaran kepada rakyat dan penduduk di negara ini mengenai barah payudara, BCSG ditubuhkan pada 16 September 2001 yang kemudiannya didaftarkan sebagai sebuah pertubuhan rasmi pada 14 Oktober 2004.

Pertubuhan itu ditubuhkan untuk memberi sokongan kepada pesakit barah payudara yang terselamat dan kaum keluarga dari segi emosi, menyediakan kaunseling, maklumat yang betul dan membantu mereka mencapai pemulihan maksimum secara fizikal, psikologi dan kosmetik.

Ia turut membuka ruang kepada para wanita berkongsi pengalaman masing-masing dan membantu dalam perkara-perkara yang menjadi kekhuatiran, ketakutan, kekecewaan dan pemahaman kepada penyakit serta pelbagai rawatan yang ada bagi menangani penyakit berkenaan.

Hajah Jaliha berharap lebih ramai lagi pesakit barah payudara yang terselamat dan sukarelawan tampil menjadi anggota BCSG yang ketika ini hanya 54 orang.

Keterangan lanjut mengenai walkaton boleh didapati dengan menghubungi Hajah Jaliha di talian 8621721.

Shafie calls for more Ministers

Kuala Lumpur: Umno Supreme Council member Datuk Mohd Shafie Apdal on Monday reiterated his call for more Sabah Members of Parliament (MPs) to be appointed Federal Ministers in recognition of the excellent performance of the Sabah Barisan Nasional (BN) in the recent general election.

Shafie, who is the Unity, Culture, Arts and Heritage Minister, said Sabah's huge geographical size and its multiracial and multi-ethnic population were important bases for the Sabah BN's demand.

Sabah BN won 24 of the 25 Parliamentary seats and 57 of the 60 State seats at stake in the State in the general election, held on March 8.

Asked how many additional ministerial posts the Sabah BN was hoping for, Shafie said the matter had been discussed with Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and that it would be left to Abdullah to decide.

He spoke at a news conference held at his Ministry on the 15th Regatta Lepa, the annual water festival of the Sea Bajau community of Semporna in Sabah.- Bernama

Names for 3 Deputy Minister posts soon

PM Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi is to seek the consent of the Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, this week on the candidates to fill three posts of Deputy Minister.

"The proposed names will be presented to the Yang di-Pertuan Agong this week for His Majesty's consent," he said.

However, Abdullah did not reveal the names of the candidates.

The three posts of Deputy Minister are for the Transport, Foreign, and Natural Resources and Environment portfolios.

Kimanis Member of Parliament (MP) Datuk Anifah Aman and Jerantut MP Datuk Seri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar did not take up the posts of Deputy Transport Minister and Deputy Foreign Minister, respectively, on March 18 when Abdullah announced his Cabinet line-up.

Kalabakan MP Datuk Ghapur Salleh resigned as Deputy Minister of Natural Resources and Environment on March 27, nine days after taking up the appointment.- Bernama

Former YB's family threatens to sue hospital

Kota Kinabalu: The family of the late former Assemblyman Bugie Galadam who died on April 1 is threatening to take legal action against Hospital Kota Marudu for alleged negligence.

Bella Oswanda Galadam who lodged a police report (KM/RPT/1015/2008) on April 8 said her father was admitted to the hospital on March 16 after suffering a heart attack and complications arising from water in the lungs.

In the report, she said Bugie was discharged from the hospital on March 21 despite his condition being still not stable.

She said when her father collapsed, her mother, Helen Sherry Pai took him to the hospital where he was pronounced dead by a medical officer at the hospital.

"I contacted the management of the hospital to ask why my father was discharged from the hospital and also why it did not refer him to the Queen Elizabeth Hospital (QEH) immediately," she said.

Also in the police report, her mother Helen claimed a doctor had informed her that Bugie could not be discharged since his condition was very serious.

However, she said another doctor had proceeded to discharge her husband from hospital.

Hospital Kota Marudu, she said had been too slow in sending her husband to the QEH even though he clearly needed treatment from a heart specialist.

Helen said she and her family went to see the deputy director of the hospital on April 7 to find out the reasons why Bugie had not been referred to the QEH considering it was the second time he suffered a heart attack, the first being in 2003.

She said the explanation given by the deputy director was unsatisfactory.

According to her, she has also sent a letter to the Sabah Health Department to conduct a detailed investigation.

Artikel Pilihan : Dari malaysiatoday

Sabah's Power Woes
Posted by labisman
Tuesday, 15 April 2008

The recent decision by the Sabah State Government to scrap the proposed 300MW coal-fired power plant project in Silam, Lahad Datu has once again put the spotlight on the perennial power shortages which the people in this state have long suffered.

For many, these disruptions to daily economic and social activities can only be suffered in silence as it seems to be the norm.

The sole power utility in Sabah is the Sabah Electricity Sdn. Bhd. (SESB), 80% owned by national utility giant Tenaga Nasional Berhad (TNB), with the remaining 20% being owned by the Sabah State Government.

The manner in which the Silam IPP project was awarded last year leaves much to be desired in the way of transparency and fair evaluation on the part of the Federal Government, and corporate governance on the part of TNB. For the first time, the Federal Government decided to undertake a tender exercise with a supposed view to obtain the best possible technical and commercial proposals. When the tender closed, sometime in June 2006, a total of 13 bids were received, including one from a TNB subsidiary i.e. TNB REMACO.

The chronology of events subsequent to tender closing gives substance to my earlier comments regarding transparency and corporate governance, as shown below:

* The evaluation committee, though comprising independent technical and financial experts, was headed by TNB, even though a TNB subsidiary was one of the bidders;

* The evaluation committee then proceeded with a detailed evaluation of EACH of the 13 bids received, such bids being evaluated against their individual and specific merits and demerits;

* The bidders were bidding for only 60% of the project’s equity as the bid documents clearly stated that the remaining 40% had been reserved for “Sabah bumiputera” interests;

* When the Federal Government finally announced the award of the project almost a year after bids had closed, it awarded 80% of the equity of the project to a consortium comprising three of the original 13 bidders i.e. TNB REMACO, Eden- Nova Nusantara and Maser. How could evaluation of 13 unique, specific and individual bids lead to an award to a group of 3 of them? Was this group ever asked to submit a fresh proposal as a consortium? Why weren’t other bidders encouraged to team up as consortia and submit fresh proposals on the basis of consortia and not individual bidders? Why was the portion reserved for Sabah bumiputera interests inexplicably reduced from 40% to 20%?

Now that the Sabah State Government has scrapped the project on environmental grounds, what will happen to this consortium? Will the same consortium be asked to propose a more environmentally-friendly power project and site? Wasn’t there any coordination between Federal and State governments prior to the implementation of this project?

The sad saga of how the Federal Government continues to mismanage the award of power projects does not end here.

In the mid-1990’s, the Federal Government awarded a 120MW open-cycle gas-fired IPP project in Kota Kinabalu to a consortium comprising Time Engineering, EPE, Sabah Energy Corporation and Aras Setia (an unheard of, local Sabahan political crony outfit). The consortium called itself Powertron Resources Sdn. Bhd. A few years down the road, Ranhill Berhad bought over the equity holdings of Time and EPE, thereby becoming the major shareholder in Powertron, subsequently re-naming it Ranhill Powertron.

Towards the end of 2005, the Federal Government approved the conversion of Ranhill Powertron’s 120MW open-cycle plant to a 190MW combined-cycle plant to benefit from the efficiencies of such a conversion. The completion date stated in the revised PPA which Ranhill Powertron signed with SESB was March 2007. As of April 2008, this project is yet to be fully completed. Word has it that when Ranhill became slow in payments to the Japanese sub-contractor, they left site. Ranhill brought in a bunch of retired power engineers from India to complete the project, and whilst in the process of pre-commissioning tests, one of the new steam turbines suffered major damage. Even without such an event, Ranhill would not have been able to complete the project by the required date of March 2007.

In parallel with obtaining Federal Government approval to convert its Powertron plant to a combined-cycle plant, Ranhill submitted an unsolicited proposal to the Federal Government for a new 190MW combined cycle IPP plant, to be located adjacent to its Powertron plant. The supposed benefits of this project were that it would enjoy economies of scale with the Powertron project and as such Ranhill would be able to offer the lowest IPP tariffs in Sabah. Yet again, the Federal Government gave its approval to the new Ranhill Tuaran IPP project. The completion date stipulated in Ranhill Tuaran’s PPA with SESB is July 2008.

Ranhill Tuaran ran into problems right from the start, facing problems with the private owners of its proposed power plant site, eventually leading to these landowners filing court action. Why did the Government approve this project when Ranhill could not even show proof of ownership of the proposed project site? As of today, nothing much has been done physically at the proposed site, apart from some initial piling works.

The protracted delays in all of the above projects will lead SESB to facing acute generation adequacy shortfalls in the short term. Whilst the lobbyists and UMNO/BN cronies play out their own power games within the corridors of Putrajaya, the ordinary, tax-paying rakyat of Sabah will be left facing more dark nights and hot, sweaty days and incalculable economic loss.
By treeman

Monday, April 14, 2008

Sabah terima rm35.5 juta untuk basmi kemiskinan


12th April, 2008
KUALA LUMPUR: Kerajaan Sabah kelmarin menerima sumbangan berjumlah RM35.5 juta daripada Felda bagi melaksanakan program pembasmian kemiskinan di negeri itu.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang menyerahkan sumbangan itu kepada Menteri di Jabatan Ketua Menteri Sabah Datuk Nasir Tun Sakaran, berkata kerajaan Persekutuan bersetuju bahawa mulai tahun 2006 untuk Felda memberikan sumbangan itu. Jumlah sumbangan yang dipersetujui adalah untuk tempoh lima tahun berdasarkan 30 peratus keuntungan bersih ladang Felda di Sabah. Sumbangan kelmarin adalah untuk tahun 2008.

“Kerajaan berharap program ini dapat mengurangkan kadar kemiskinan penduduk Sabah di samping mengeratkan lagi hubungan sedia terjalin antara kerajaan negeri dan Persekutuan,” katanya kepada pemberita majlis penyampaian itu yang diadakan sempena perjumpaan dengan petugas Felda di Dewan Perdana Felda di sini.

Untuk tahun kewangan 2006 dan 2007 yang di-satukan, Sabah menerima sumbangan berjumlah RM84.97 juta. Menurut Najib sumbangan RM35.5 juta itu diberi setelah ditolak beberapa peruntukan menaik taraf bekalan air di Kalabakan.

Najib berkata untuk mengenal pasti program dan projek membasmi kemiskinan yang sesuai, sebuah Jawatankuasa Teknikal di bawah Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri telah ditubuhkan dan telah mengenal pasti beberapa projek.

Ditanya sama ada kerajaan berhasrat menyalurkan sumbangan yang sama kepada negeri-negeri lain, Najib berkata kerajaan tidak bercadang berbuat begitu. Pengerusi Felda, Tan Sri Yussof Noor.-Bernama

Anwar belum sedia umum ‘calon laluan’

Monday, 14 April 2008

Utusan Online - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim belum bersedia mengumumkan nama ahli Parlimen dari parti itu yang bakal menarik diri untuk memberi laluan kepadanya bertanding pada pilihan raya kecil selepas larangan yang dikenakan terhadapnya berakhir 14 April ini.

Sebaliknya beliau berkata, perkara itu bukan menjadi keutamaan parti ketika ini kerana masih banyak perkara perlu difikir ekoran kemenangan PKR bersama sekutunya, DAP dan Pas di peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihan raya umum lalu.

Ini kerana katanya, beliau tidak mahu parti itu mengambil pendekatan pentadbiran yang diamal oleh wakil rakyat Barisan Nasional (BN) yang didakwanya mencampurkan politik dengan perniagaan dalam pentadbiran.

“Pada pilihan raya umum lalu, kami (PKR, DAP dan Pas) berjaya memenangi majoriti di lima negeri termasuk di Selangor.

“Oleh yang demikian, masih banyak perkara perlu kami fikir dan kami buat bagi memperkemaskan pentadbiran termasuk program yang akan diadakan kerana kami (PKR) tidak mahu ikut cara BN.

“Bagaimanapun, soal ahli Parlimen yang akan menarik diri untuk memberikan laluan kepada saya, perkara itu akan diumumkan dalam tempoh terdekat ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri perjumpaan tertutup bersama ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri dan pemimpin PKR di Hotel Quality, di sini hari ini.

Turut hadir Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Presiden PKR, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Ketika ditanya mengenai pandangannya berhubung desakan supaya Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi meletak jawatan, beliau berkata, bukan hanya Abdullah sahaja yang perlu berbuat demikian, tetapi juga oleh Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ini kerana katanya, kedua-keduanya (Abdullah dan Najib) adalah orang yang bertanggungjawab mengetuai serta merangka strategi kempen BN ketika pilihan raya umum lalu.

“Kedua-duanya perlu berbuat demikian kerana mereka yang bertanggungjawab terhadap prestasi BN pada pilihan raya umum lalu termasuk pergolakan dalam UMNO sendiri.

“Bagaimanapun bagi ahli UMNO yang tidak puas hati, saya cadangkan supaya mereka menyertai Pakatan Rakyat,” ujarnya.

Beliau kemudian dengan nada sinis meminta bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad supaya lebih memikirkan tentang kesihatannya sendiri daripada terus mengkritik beliau mengenai isu-isu tertentu.

Anwar juga menyifatkan tindakan Tun itu sebagai satu ‘leteran’ orang tua yang berniat jahat dengan mengaitkannya mempunyai hubungan rapat dengan pelobi Yahudi.

MCA dedahkan Melayu, Umno terlibat dibelakang projek babi

Oleh Malaysiakini
Isnin, 14 April 2008
SYARIKAT bumiputera terlibat dalam projek penternakan babi yang menimbulkan kontroversi minggu lepas dan seorang wakil rakyat Umno "di belakangnya", kata MCA.


Syarikat tersebut, yang terlibat dalam satu usahasama, bercadang menggunakan wang - dilaporkan menelan belanja RM100 juta - daripada sumber-sumber dana program alam sekitar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Mendedahkan perkara itu kepada satu sidang media hujung minggu lalu, ketua biro pertanian tradisi MCA Datuk Dr Lee Chong Meng berkata syarikat bumiputera itu berhasrat membawa masuk teknologi Jerman untuk projek tersebut.

Akhbar The Sun hari ini yang mengutip laporan The Oriental Daily kelmarin menyebut, wakil rakyat BN-Umno bagi kerusi Tajung Sepat, Datuk Karim Mansor, bersama seorang ketua kampung di situ turut bersama dalam rombongan ke luar negara untuk melihat teknologi tersebut.

Karim antara pemimpin Umno yang lantang menyuarakan isu itu di akhbar-akhbar berbahasa Melayu minggu lepas.

Sementara ketua kampung itu turut menyertai bantahan projek tersebut di depan bangunan kerajaan negeri Selangor di Shah Alam.

Dr Lee berkata beliau mengetahui segala-galanya tentang projek tersebut "seperti tapak tangannya sendiri" kerana terlibat sendiri dengan semua mesyuarat berhubung perkara tersebut.

Sunday, April 13, 2008

Proses transformasi lahirkan generasi berdaya saing perlu diberi penekanan

MIRI: Persekutuan Persatuan Orang Ulu Sarawak Malaysia (FORUM) menggariskan lima cabaran utama sebagai teras transformasi dalam menghadapi cabaran era globalisasi.

Presidennya, Lihan Jok berkata, lima cabaran itu ialah mewujudkan semangat perpaduan di kalangan persatuan etnik; memelihara keunikan budaya; penguasaan ilmu pendidikan dan kemahiran teknologi tinggi; meningkatkan penglibatan orang Ulu dalam perniagaan dan mengekalkan semangat murni di kalangan orang Ulu.

“Kelima-lima aspek ini merupakan teras utama yang perlu diberi penekanan dalam proses transformasi ke arah melahirkan generasi orang Ulu yang berdaya daing dan tidak ketinggalan dalam pembangunan,” katanya.

Beliau yang merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telang usan berkata demikian dalam ucapan aluan-aluan sempena persidangan delegasi pertama FORUM di sebuah hotel terkemuka di sini semalam.

Persidangan berkenaan dirasmikan oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Dato’ Jacob Dungau Sagan serta ADUN Batu Danau, Paulus Palu Gumbang.

Lihan dalam ucapan seterusnya berkata, kejayaan orang Ulu pada masa hadapan amat bergantung kepada sejauh mana kukuhnya semangat perpaduan dan kerjasama yang menjadi pegangan.

“Kejayaan yang dinikmati kita sebelum ini adalah kerana perpaduan. Kita akan terus berjaya jika sentiasa bersatu padu dan bekerjasama,” tegasnya.

Mengenai aspek kebudayaan, Lihan mahu orang Ulu terus bergiat aktif dalam mengenengahkan keunikan budaya dan tradisi mereka untuk tatapan kaum lain di Malaysia.

Dalam pada itu beliau berkata fokus utama FORUM ialah memajukan pendidikan melalui penyediaan lebih banyak prasarana tadika dan pra sekolah di kawasan komuniti orang Ulu.

“Penguasaan ilmu kita masih jauh ketinggalan berbanding kaum lain. Justeru fokus utama ialah memajukan kemudahan pendidikan supaya kita dapat menguasai pendidikan dan kemahiran teknologi tinggi.

“Asas pendidikan yang kukuh ini dapat meningkatkan keupayaan supaya kita terus relevan dengan peredaran semasa global yang kompetitif,” tegasnya lagi.

Selain itu FORUM akan mengenal pasti langkah bagaimana untuk meningkatkan pembabitan dan persaingan golongan orang Ulu dalam aktiviti perniagaan melalui penubuhan dewan perniagaan dan perdagangan Orang Ulu.

“Kita akui bilangan usahawan Orang Ulu amat sedikit. Kita berharap FORUM ini dapat dijadikan platform kepada kita untuk mencari pendekatan mantap bagi melahirkan lebih ramai usahawan di kalangan Orang Ulu,” katanya

Tegas Lihan, berteraskan cabaran ini FORUM berharap kerajaan dapat memberi sokongan dalam menentukan hala tuju penubuhannya termasuk membina pusat kesenian dan kebudayaan dan sekolah teknik di kawasan komuniti orang Ulu.

“Selain itu membina jaringan jalan raya dalam kawasan org Ulu dan memperluaskan liputan komunikasi dan kemudahan air serta elektrik,” katanya.

Mengenai persidangan delegasi, Lihan menyifatkan ia adalah satu lagi mercu kejayaan Orang Ulu untuk bergabung di bawah satu payung dalam menghadapi masa depan. “Saya berharap semua persatuan terus mengamalkan semangat terbuka, toleransi dan bekerjasama serta menggelakkan elemen-elemen perpecahan yang hanya merugikan orang Ulu,” tambah beliau.

Sementara itu pendaftaran FORUM telah diluluskan Pendaftar Pertubuhan (ROS) pada 19 September tahun lepas dan dianggotai oleh Persatuan Berawan Sarawak, Persatuan Bisaya Sarawak, Persatuan Kayan Sarawak, Persatuan Kebangsaan Kenyah Sarawak, Rurum Kelabit Sarawak, Persatuan Lakiput Sarawak, Persatuan Lun Bawang Sarawak dan Persatuan Masyrakat Lun Bawang Sarawak.