Monday, April 6, 2009

Biadap Punya Orang

Apabila Perdana Menteri kita yang baru, Datuk Najib Tun Razak mengistiharkan pembebasan tahanan ISA sempena perlantikan beliau menggantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi. Satu perkara yang penuh biadap berlaku di Pantai Timur. Mereka membakar bendera Sabah , lambang kewujudan sebuah negeri merdeka yang bernama Sabah.

Dalam kejadian itu seramai lelaki yang mengadakan perhimpunan secara haram dan bertindak membakar bendera Sabah di pekan Lahad Datu. Dalam kejadian kira-kira pada pukul 8.40 pagi itu, sekumpulan lelaki yang turut membawa tiga bendera kuning bergambar singa merah.


Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, kesemua suspek yang berumur antara 14 hingga 41 tahun itu ditahan di hadapan perkarangan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Lahad Datu pada pukul 9.35 pagi.

Dalam kejadian itu sebanyak enam bendera Sabah telah dibakar di dua tempat berasingan iaitu di hadapan Pasar Rakyat Lahad Datu dan di depan sebuah pasar raya Milimewa.

Mengikut susualan berita seterusnya, perhimpunan ini dicetuskan oleh seseorang yang mendakwa sebagai keturunan waris sultan Sulu. Apa yang dikesalkan ialah mereka yang terlibat ini adalah warganegara, yang diberi perlindungan oleh kerajaan.

Jika mereka tidak tahu bersyukur berada di negara ini, khususnya di negeri Sabah. Atau mungkin mereka mendapat kad pengenalan diri dengan cara yang salah. Adalah lebih baik hantar mereka pulang ke tempat asal mereka. Atau serahkan mereka kepada ISA.

Jika mereka orang tempatan, nampaknya orang-orang ini tidak mempunyai semangat patriotik.