Wednesday, May 14, 2008

HORMATI PERAYAAN KAMI : SAMUILKENINGAU: Seorang penduduk kampung yang mempunyai acara tersendiri meraikan pesta kaamatan di rumahnya , didakwa tidak menghormati perayaan itu dan tidak menghormati seorang pemimpin bertaraf menteri ketika acara sambutan perayaan peringkat kampung diadakan di sini minggu lepas.

Pengerusi Jawatan Kuasa Keselamatan Kampung (JKKK) Kg. Kiulu Baru, Samuil Dalusim berkata, pihak beliau amat kesal dengan tindakan penduduk yang berasal dari Selangor itu kerana dengan sedar sengaja membuat sabotaj terhadap perayaan yang di hadiri oleh wakil rakyat Sook, iaitu Datuk Ellron Angin.

Samuil yang menemui Daily Express disini pada rabu berkata, sikap yang ditunjukkan oleh penduduk yang yang berkahwin dengan orang tempatan itu bukan sahaja menconteng muka rakyat di kampung itu tetapi secara terangan menghina perayaan masyarakat Kadazandusun-Murut (KDM).

Menurut Samuil pada ketika beliau selaku pengerusi JKKK sedang berucap , orang tersebut memasang lagu karaoke dan menyanyi dengan kuat dari rumahnya yang berhampiran dengan balai raya yang menjadi tempat acara sambutan itu. Katanya, orang itu ( namanya diberi). Sebaik sahaja Pembantu Menteri Pelancongan , Kebudayaan dan Alam Sekitar menghabiskan ucapannya, beliau kemudiannya menghentikan nyanyian karaoke beliau kata Samuil.

“Sebaik sahaja sesi ucapan berakhir , orang itu berhenti menyanyi dan bercakap biar mati anak jangan mati adat, “ kata Samuil yang menganggap tindak tanduk orang tersebut yang bukan KDM sebagai tidak menghormati perayaan majoriti penduduk di kampung itu. Meskipun orang itu dinasihati oleh saudara – saudara isterinya untuk berhenti namun beliau tidak menghiraukannya, kata Samuil. Satu salinan laporan dikemukakan kepada Pegawai Daerah, Jabatan Polis dan Mahkamah Anak Negeri telah dibuat oleh Samuil dan badan JKKK.

Sepatutnya kata Samuil penduduk kampung harus bersatu padu di hari keramaian seperti pesta Kaamatan yang turut dihadiri oleh wakikl rakyat tanpa mengira ideologi politik masing-masing. Tetamu kehormat kami sangat tersinggung dengan apa yang berlaku kerana perbuatan itu dibuat oleh seorang penyokong kuat pembangkang.

Menurut Samuil beliau membuat kenyataan di akhbar kerana tidak mahu ada pihak lain cuba memperlekehkan perayaan besar KDM itu terutamanya di pedalaman yang masih kental dalam memelihara budaya dan adat istiadatnya.

Kata Samuil meskipun terdapat pertelagahan diantara penduduk di kampung itu dengan orang tersebut yang seringkali menimbulkan masalah di kampung itu, beliau seharusnya menghormati sensetiviti masyarakat KDM .

Sementara itu Datuk Ellron Angin berkata, perayaan sepatutnya merapatkan hubungan antara satu dengan yang lain tanpa mengira bangsa , agama dan politik, selain merenung pencapaian di masa lalu untuk mempertingkatkan pencapaian di masa yang akan datang.

Katanya, Perayaan kaamatan sepatutnya menjadi jambatan diantara penduduk untuk sama-sama mensyukuri perolehan di masa lalu, menghentikan politiking dan menumpukan kerja-kerja di hadapan dengan penuh harmoni.

“Perayaan kaamatan bukanlah tempat untuk melepaskan kemarahan. Hormatilah perayaan ini,” kata Ellron.

Tuesday, May 13, 2008

Hentikan Desakan dan beri masa : Kurup

oleh Rozie Jumat

Keningau : Hentikan desakan mengenai tuntutan dan beri Perdana Menteri ( Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi) masa. Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), Tan Sri Joseph Kurup berkata demikian bagi mengulas beberapa kenyataan yang disuarakan oleh ahli-ahli parlimen Barisan Nasional (BN) Sabah mengenai tuntutan dan peranan wakil rakyat di dalam kerajaan pusat.

Menurut Kurup, beliau memahami niat murni ahli-ahli parlimen itu untuk meminta lebih banyak peranan di dalam kerajaan pusat setelah memberikan kemenangan besar malahan sebagai penyumbang kepada pemerintahan BN sekali lagi di negara ini selepas pilihan raya umum ke 12.

Bagaimanapun kata Kurup beliau berpendapat perdana menteri harus diberi peluang untuk membuat tindakan sebagaimana yang telah dipersetujui semasa pertemuan antara parti-parti komponen BN sebelum ini di Kota Kinabalu.

“ Kita semua telah membuat permintaan terhadap perdana menteri semasa pertemuan itu atas aspirasi yang diberikan oleh rakyat yang berada di belakang kita. Oleh itu kita harus reda dan bersabar menunggu beliau ( Abdullah ) untuk membuat tindakan terhadap apa yang telah kita (BN Sabah) kemukakan ,” kata Kurup dari Kuala Lumpur, yang sedang menghadiri persidangan parlimen.

Menurut Kurup, PBRS seperti juga dengan komponen parti yang lain telah membuat tuntutan kepada kerajaan pusat , dan Perdana Menteri telah memberi perhatian kepada permintaan-permintaan yang dikemukakan.

“ Tidak perlulah kita ungkit-ungkit dahulu. Kita beri peluang kepada beliau (Abdullah) untuk meneliti dahulu apa yang kita telah kemukakan,” ujar Kurup, yang berkeyakinan perdana menteri selaku Pengerusi BN telah mengambil perhatian ke atas kesemua yang telah disuarakan oleh parti-parti komponen dari Sabah.

Sementara itu Kurup yang juga Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) berkata, mandat dan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan BN haruslah dihormati oleh semua pihak termasuk pembangkang.

“ Sebuah kerajaan yang dibentuk melalui perbuatan melompat wakil rakyat adalah kerajaan yang tidak akan mendapat penghormatan sepenuhnya. Malahan ia adalah sebuah kerajaan yang tidak diyakini oleh rakyat ,” kata Kurup membidas usaha Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Anwar Ibrahim yang sedang secara perang saraf mempengaruhi wakil-wakil rakyat dari negeri Sabah untuk menyertai parti pembangkang atas cubaan mengambil alih kepimpinan negara.

Kata Kurup melihat kepada peratusan undi , rakyat secara keseluruhannya masih lagi memberi sokongan padu kepada BN dimana semua pihak harus menghormatinya.

Oleh itu kata Kurup adalah lebih baik bagi Anwar untuk menumpukan perhatian dan menjalankan tanggungjawab beliau sebagai seorang ketua pembangkang didalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi.

Sehubungan dengan itu kata Kurup yang juga merupakan Ahli Parlimen Pensiangan , mandat rakyat terhadap BN haruslah dihormati sehingga tempohnya berakhir.

Monday, May 12, 2008

Pengusaha IKS diminta guna pesta perkenal produkKENINGAU: Pengusaha Industri Kecil dan Sederhana (IKS) terutamanya dari kawasan luar Bandar dinasihat untuk mengambil peluang mempamer dan mempromosikan produk mereka melalui penyertaan dalam perayaan pesta kaamatan yang kini sedang diraikan di seluruh negeri.
Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW), Tan Sri Joseph Kurup berkata, mereka ( pengusaha IKS) harus menggunakan pendekatan dengan mengadakan demontrasi dan pameran di mana-mana pesta yang sentiasa diadakan di negeri ini, kerana melalui cara itu para pelanggan akan mengenali produk yang ditawarkan.
Beliau berkata demikian sempena perasmian perayaan pesta kaamatan peringkat daerah kecil Sook disini ahad. Turut hadir Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Datuk Ellron Angin yang juga merupakan Wakil Rakyat Sook, Pegawai Daerah Keningau Haji Zulkifli Nasir dan Ketua Pemuda PBRS Pusat, Vincent Lee.
Kata Kurup , di perayaan seperti kaamatan adalah peluang yang terbaik bagi para peniaga tempatan untuk menonjolkan produk mereka.
Ahli Dewan Rakyat Pensiangan itu berkata, pelbagai usaha sedang giat dijalankan oleh Kementerian beliau untuk membantu dan memajukan kawasan luar Bandar di negeri ini, oleh itu katanya rakyat haruslah berani mencari peluang itu.
Dalam pada itu Kurup melahirkan kekesalan beliau terhadap kegiatan sesetengah penduduk yang masih menjual tanah dan secara berleluasa.
“ Saya kesal kerana masih ada lagi individu yang menjual tanah secara berleluasa dan seolah-olah seperti satu budaya berlaku di kawasan ini, mereka sepatutnya mengusahakan tanah – tanah ini demi kebaikan mereka sendiri, “ kata Kurup, yang merupakan mantan Adun Sook.
Namun Kurup juga turut memuji usaha dan sikap rakyat di kawasan itu yang sentiasa mencari peluang dalam aktiviti peningkatan sosio ekonomi. Ini termasuklah minat para penduduk untuk turut serta dalam penanaman getah , pokok jarak dan sawit secara berkelompok.
Tambahnya beberapa agensi kerajaan di bawah KKLW akan dibawa ke Sabah seperti Felcra dan Risda bagi membantu rakyat di negeri ini meningkatkan taraf ekonomi mereka. Oleh itu katanya, rakyat harus memberikan kerjasama terhadap usaha kerajaan itu demi kebaikan mereka.

Sunday, May 11, 2008

Nah sumandak...kamu mau sumandak kan...


Percubaan kali kedua menyertai pertandingan unduk ngadau akhirnya memberi peluang kepada Cik Kryiest Jiense M.Edang , 18 tahun dari Kampung Linsuk, Daerah Kecil Sook meraih gelaran johan Unduk Ngadau sempena Pesta Kaamatan Peringkat Daerah Kecil Sook ahad. Beliau sebelum ini merupakan naib johan pertandingan unduk ngadau peringkat daerah Keningau.

Tempat kedua dimenangi oleh Cik Stephanie Rodney Chai, 21, dari Kampung Mosorului ,yang juga salah seorang bekas finalis pertandiangan Unduk Ngadau Daerah Keningau.

Manakala di tempat ketiga ialah Cik Charlene De Juanillo, 19 tahun dari Pekan Sook, diikuti Trevena Joigo, 22 dari kg.Tiulon dan Caroline Jreneus, 21, dari Kg.Lapai.

Para pemenang menerima hadiah berupa piala, wang tunai dan barangan makanan. Penyampaian hadiah disempurnakan oleh Puan Sri Melinda Kurup dan Datin Maria Angin.