Saturday, May 3, 2008

Cikgu jadi mangsa blog

The Borneo Post

Pelajar guna blog untuk buli, luah perasaan tidak puas hati terhadap guru

MIRI: Menteri Muda Pembangunan Infrastruktur dan Perhubungan Lee Kim Shin menyelar tindakan para pelajar yang menggunakan laman blog untuk membuli dan meluahkan perasaan tidak puas hati terhadap guru mereka.

Beliau berkata, tindakan itu jelas menunjukkan mereka tidak mempunyai disiplin dan sikap hormat menghormati terhadap golongan dewasa khususnya guru yang memberi didikan dan tunjuk ajar.

“Saya ada menerima laporan terdapat segelintir pelajar menggunakan blog untuk memaki hamun dan mengutuk guru yang mereka tidak suka.

“Perbuatan menyalah guna internet ini harus dihentikan atau tindakan undang-undang akan diambil terhadap mereka yang bersalah,” katanya semasa merasmikan majlis Penyampaian Anugerah Bintang Setia Guru (BSG) dan penyampaian Insentif Aka-demik Cemerlang Anak-anak Ahli Kesatuan Guru Sarawak (STU) Bahagian Miri di sebuah hotel semalam.

Menurut Lee, baru-baru ini seorang pelajar di Miri ditahan polis kerana menggunakan blog untuk mengugut hendak membunuh seorang guru di sini.

Beliau yang kesal dengan tindakan pelajar berkenaan sehubungan itu, menyeru golongan pendidik agar lebih komited dalam menerapkan semangat bertanggungjawab dan beretika di kalangan pelajar.

“Kita harus beri kesedaran dan didikan sepenuhnya agar para pelajar terutama yang bermasalah tidak terus ‘hanyut’ dalam masalah.

“Guru-guru harus menasihat dan beri maklum balas terhadap apa jua permasalahan mereka,”kata Lee.

Dalam pada itu, ibu bapa memainkan peranan penting dalam memantau kegiatan anak-anak mereka agar tidak terjerumus dalam aktiviti yang tidak sihat.

“Ibu bapa harus beri soko-ngan dan motivasi kepada guru-guru agar mendidik anak-anak mereka dengan penuh tanggungjawab.

“Bukan sikit-sikit pergi balai polis buat aduan itu dan ini,”kata Lee sambil menambah ibu bapa harus menghargai semangat serta kesungguhan guru-guru untuk mendidik anak mereka.

Mengenai STU, Lee berharap lebih ramai guru di bahagian Miri mendaftarkan nama mereka dalam kesatuan supaya suara dan perjuangan mereka dapat didengari dan dirasai.

“Untuk menjadi kuat dan dihormati, guru-guru hendaklah bersatu.

“Kesatuan harus menjadi tempat bersatu terutama sekali STU yang sudah sedia besar keahliannya serta mantap pengurusannya di samping ahli-nya yang pelbagai kaum.

“Kerajaan amat berbangga dengan peranan yang dimainkan oleh STU dalam menjayakan visi dan misi pendidikan di negara ini lebih-lebih lagi dengan cara dan sikap STU dalam mengemukakan panda-ngan dan tuntutan,” katanya.

Lee turut mengumumkan peruntukan di bawah Projek Kecil Luar Bandar (MRP) bernilai RM3,000 bagi menyokong kegiatan dan aktiviti STU bahagian Miri sepanjang tahun.

Pada majlis yang sama, Lee turut menyampaikan Anu-gerah BSG kepada 44 guru yang bersara antara Mei 2006 hingga Disember 2008.

Hadir sama Naib Presiden STU Zon Utara Vincent Huang Huat Choon dan Pengerusi STU Bahagian Miri Jalong Wan.

Wednesday, April 30, 2008

Krisis diesel di Miri kritikal

Oleh SUMI MALENG, Utusan Malaysia

MIRI 29 April - Krisis minyak diesel di bandar raya Miri bertambah buruk hari ini apabila 14 daripada 20 stesen minyak di sini kehabisan kouta bahan api itu.

Tinjauan Utusan Malaysia hari ini mendapati hampir kesemua stesen minyak di sini kehabisan bekalan dan agak lenggang berbanding hujung minggu lalu.

Namun, keadaan sebaliknya berlaku di beberapa stesen minyak yang masih mempunyai bekalan terutama di Stesen Minyak Lambir yang terletak di pinggir bandar raya ini.

Keadaan itu menyebabkan perhatian pemilik kenderaan yang menggunakan minyak diesel mulai berbaris panjang untuk mendapatkan minyak diesel dari stesen tersebut.

Ketua Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Miri, Zakaria Awang berkata, sepuluh stesen minyak milik Shell dan empat stesen minyak Petronas kini kehabisan kouta minyak diesel.

Katanya, hanya enam daripada 20 stesen minyak di bandar raya ini yang masih mempunyai bekalan bahan api berkenaan.

"Kita juga sudah meminta bantuan daripada wakil rakyat di sini, untuk menjelaskan situasi dan keperluan sebenar penduduk khususnya dari pedalaman terhadap penggunaan minyak diesel kepada pihak atasan kementerian.

"Bekalan tambahan termasuk penyaluran bekalan dari depot minyak di sini harus disegerakan, meskipun secara keseluruhannya keadaan masih boleh dikatakan terkawal," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, pihaknya mendapati pertambahan bilangan kenderaan berat dan lori pengangkut menjadi antara punca berlakunya kekurangan bahan api berkenaan.

''Berbeza dengan Semenanjung, pengguna di Sabah dan Sarawak khususnya Miri, ramai menggunakan kenderaan yang kita kategorikan sebagai kenderaan berat dan besar termasuk pacuan empat roda.

''Kenderaan berat popular di sini disebabkan ia bersesuaian dengan keadaan jalan dan bentuk muka bumi di sini yang sangat berbeza berbanding di Semenanjung,'' katanya.

Justeru menurut beliau, penggunaan minyak diesel di kalangan pemilik kenderaan di Sarawak amat popular kerana ia bersesuaian dengan keadaan dan keperluan mereka.

''Kita amat memahami keperluan penduduk khususnya yang datang dari sekitar kawasan pedalaman sama ada di Sabah mahupun Sarawak,'' katanya.

Ditanya sampai bila penduduk di Miri akan berdepan dengan masalah ini, beliau berkata, pihaknya sedang berusaha untuk memastikan bekalan minyak diesel dapat disalurkan seperti biasa mulai esok.

''Saya harap penduduk bersabar kerana kita juga bersimpati dengan kesulitan yang mereka hadapi sekarang," katanya.

Sokong Usaha Julang Industri Muzik Iban

MIRI: Karyawan muzik Iban yang terdiri daripada penya-nyi dan komposer lagu perlu meningkatkan usaha dan ko-mitmen bagi menghasilkan produk berkualiti seterusnya memartabatkan industri muzik Iban di negeri ini.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu Numpang berkata, berbanding dulu muzik Iban kini semakin berkembang dan kian mendapat sambutan daripada pelbagai lapisan masyarakat serta tidak lagi terhad kepada kaum Iban sahaja.

“Industri muzik Iban mempunyai potensi untuk pergi lebih jauh.

“Apa yang penting, mereka yang terlibat dalam bidang ini harus bersungguh-sungguh dan komited untuk menghasilkan lagu yang berkualiti,” katanya berucap merasmikan Anugerah Juara Lagu Terbilang Iban Ke-4 (AJLTI) 95.7fm anjuran Kelab Rekreasi Radio Televisyen Malaysia (RTM) Miri di Stadium Tertutup Miri malam kelmarin.

Katanya, industri muzik Iban kini tidak boleh lagi dipandang rendah kerana ia mampu memberi pulangan menguntungkan jika diusaha-kan dengan cara yang betul dan serius.

“Jika dulu, karier sebagai penyanyi Iban tidak menjamin masa depan, namun keadaan kini telah berubah.

“Penyanyi atau komposer sekarang mampu meraih pendapatan lumayan hasil jualan lirik dan lagu yang ber-kualiti,”ujarnya.

Dalam pada itu Jabu mencadangkan kepada syarikat-syarikat rakaman agar sama-sama memainkan peranan dalam mempromosi dan mengetengahkan muzik Iban ke pasaran luar.

Tegasnya, walaupun lagu-lagu Iban amat popular dan mendapat sambutan hangat daripada rakyat di Sarawak, namun ia tidak mendapat sambutan di luar kerana kurangnya promosi oleh syarikat rakaman.

“Justeru saya menyeru kepada syarikat rakaman agar membantu dengan menyumbang dana dalam mempromosikan lagu-lagu Iban.

“Setakat ini mereka tidak menunjukkan minat untuk membantu artis sedangkan artis yang terlibat bernaung di bawah syarikat rakaman yang besar,” katanya.

Selain itu, Jabu menasihati mereka yang terlibat dalam industri ini agar bekerjasama dengan pemimpin dan agensi kerajaan seperti RTM dan masyarakat pendengar untuk mendapatkan sokongan ber-terusan.

Dalam konteks ini katanya, Kerajaan Negeri sentiasa memberi sokongan dan gala-kan kepada industri muzik Iban untuk melahirkan lebih ramai komposer atau penyanyi yang berbakat dan boleh diketengahkan sama ada di peringkat negeri mahupun kebangsaan.

Mengenai AJLTI tahun ini, Jabu berkata ia merupakan landasan yang tepat sebagai penghargaan dan pengiktirafan terhadap sumbangan penyanyi dan komposer lagu yang memperjuangkan muzik Iban selama ini.

“Saya bukan penyanyi dan tidak tahu menyanyi, justeru saya yakin anugerah seum-pama ini dapat mencungkil lebih ramai bakat muda dalam bidang nyanyian dan penulisan lirik lagu.

“Selain itu, ia juga akan menggalakkan komposer menghasilkan lagu yang ber-kualiti dan dapat menembusi pasaran luar,” katanya.

Beliau mengucapkan tah-niah kepada Kelab Rekreasi RTM Miri dan Perkhid- matan Iban MiriFM atas inisiatif mereka memperkembangkan industri muzik etnik di negeri ini.

Sebagai tanda sokongan, Jabu selaku penaung anuge-rah itu mengumumkan per-untukan sebanyak RM10,000 untuk AJLTI tahun ini dan RM10,000 lagi untuk penganjuran AJLTI tahun depan.

Penaung kedua, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Peter Chin Fah Kui turut mengumumkan peruntukan RM10,000 manakala RM3,000 lagi oleh Menteri Muda Pembangunan Infrastruktur dan Perhubu-ngan Lee Kim Shin.

Hadir sama Presiden Persatuan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Dayak (DPPD) Dato Sri Celestine Ujang dan penasihat AJLTI merangkap Pengawal Penyiaran RTM Miri Mohd Zain Ibrahim.

Four PKR and two Independent polls petitions filed


Kota Kinabalu: Parti Keadilan Rakyat (PKR) filed four election petitions in the High Court, here, Tuesday seeking orders to nullify Barisan Nasional's victory in the Tuaran and Kota Belud parliamentary seats as well as the Petagas and Inanam State seats.

Lim Ching Ping, who was the election agent for Sabah PKR head and candidate for the Tuaran MP seat Haji Ansari Abdullah, is seeking an order to nullify the election of Datuk Seri Panglima Wilfred Bumburing.

He named Bumburing and the Returning Officer Awang Shamsi Haji Jamih as the first and second respondents, respectively.

Bumburing, who is Upko Deputy President, won the seat after he garnered 17,645 votes against the 6,622 votes polled by Ansari. Independent candidate Anjin Gagah only managed 879 votes.

Askin Dung, a PKR member and voter in Kota Belud, is seeking a declaration that BN's Datuk Haji Abdul Rahman Dahlan was not duly elected for the Kota Belud MP seat.

He named Rahman and the Returning Officer Mohd Najib Muntok as the first and second respondents, respectively.

Rahman won the seat with a 3,020 votes majority after polling 17,842 votes compared to the 14,822 votes obtained by PKR's Saidil Simoi.

Defeated PKR candidate for Petagas Salleh Tiaseh filed his petition which sought a court declaration that BN candidate Datuk Haji Yahya Hussin was not duly elected or returned and that the said election was void.

In a straight fight for the Petagas seat Yahya, now a Deputy Chief Minister, won after polling 6,700 votes against the 3,132 garnered by Salleh.

Salleh named the Returning Officer Haji Hashim Sintol and Yahya as the first and second respondent respectively.

The petition for the Inanam seat was filed by defeated PKR candidate Danial John Jambun, seeking a declaration to nullify the victory of BN's candidate Johnny Goh Chin Lok.

All the petitioners, among others, had cited almost the same grounds for seeking court orders to nullify the election of the BN candidates.

They claimed that the BN candidates or their respective agents had distributed money to students of schools in their constituencies under the Poor Student Trust Fund Group.

They alleged that in distributing the money, the candidates or their agents called on the student parents to support BN on polling day.

The petitioners claimed that distributing the money was in contravention to Section 10(a) of the Election Offences Act 1954.

The sole non-party candidate who also filed a petition in the High Court Tuesday, was Independent Japiril Suhaimin, 45, who lost in Kundasang. His lawyer Arthur Bonnie submitted the petition.

He named BN candidate Dr Joachim Gunsalam and Returning Officer Siriman MF Nasir, as the first and second respondents, respectively.

In the election, Dr Gunsalam won the seat when he polled 3,597 votes while Japiril garnered 1,791 votes. Karim who was Parti Keadilan Rakyat candidate garnered 1,180 votes.

Japiril is seeking a court declaration that Dr Gunsalam was not duly elected and/or ought to have not been returned in the election. He is seeking the court to declare him the winner.

Among the grounds that Japiril was relying in his petition were that the Dr Gunsalam's conducts during the campaign period amount to corrupt practice that was in contravention of Section 11© of the Election Offences Act 1954.

He claimed that at several villages and schools in Kundasang, Dr Joachim or his agents had distributed money to poor students under the Poor Students Group Trust Fund.

Japiril further claimed that before distributing the money, Dr Gunsalam would called on parents of the students to vote for him.

He also claimed that the Returning Officer had also called on the voters in Kundasang in one function to vote for the BN candidate as his position as the District Officer of Ranau would be affected if BN lost in the election.

In SANDAKAN, another Independent candidate Ahdah Sulaiman filed a 12-page election petition at the Sandakan High Court against Sukau BN candidate Saddi Abdu Rahman for alleged corrupt practice during the recent election.

He claimed the respondent, Saddi had handed out cash to voters during polling so that they vote for him.

He gave three names - Arbain Kadium, Medu A. Gapar and Asnah Selamat - who he claimed had been given cash of RM50 each as inducement to vote for Saddi. Ahdah claimed that there had been two others who had also distributed cash to the voters.

He said that he filed the petition because he believed that Saddi had committed illegal practice under Section 32 © of the Election Offences Act 1954 either with his knowledge or consent or by the respondent's agents.

The Sukau constituency saw an eight-cornered contest in the election with Saddi the eventual winner with 3,273 votes.

Ahdah polled 1,171 votes while Awang @ Pg Roslan (Bersekutu), 85, Imran Ibrahim of PAS, 76, Jakariah Janit (Independent), 86, Jahran Gani (Independent), 57, Abdul Gani Kosui (Independent), 41 and Yusof Nasir (Independent), 19.

Ketua Menteri beri perutusan


KOTA KINABALU: Semua wakil rakyat Barisan Nasi-onal (BN) di negeri ini diminta supaya mengurangkan berpolitik sebaliknya memberi tumpuan lebih kepada usaha menjayakan program-program pembangunan ne-geri ini dan rakyat, kata Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Haji Aman. Beliau berkata, ini bagi memastikan segala program yang telah dirancang dalam Rancangan Malaysia Kesem-bilan (RMK-9) dapat dilaksanakan dan dinikmati rakyat secepat mungkin.

“Kita hargai seruan Per-dana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Masa ini adalah masa untuk kita bekerja. Kurangkan ber-politik,” katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Angkat Sumpah Ahli Dewan Undang-an Negeri Sabah di Dewan Undangan Negeri, di sini, kelmarin.

Musa yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah berkata: “Sekarang ini adalah masa kita untuk melaksanakan program-program yang telah kita rancang selama ini khususnya dalam RMK-9 dan juga dalam Koridor Pem-bangunan Sabah (SDC)”. Sehubungan itu beliau berharap semua wakil rakyat dan ahli-ahli politik di negeri ini menumpukan masa untuk melaksanakan program-program pembangunan agar dapat dilaksanakan secepat mung-kin.

“Wakil-wakil rakyat harus memberi tumpuan kepada program-program pembangunan agar dapat dilaksanakan sece-pat yang boleh dan memberi manfaat kepada rakyat secara keseluruhannya,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai arahan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang meminta semua bahagian Umno menghentikan tindakan mengadakan mesyuarat ter-gempar untuk mendesak peralihan kuasa dalam parti dilaksanakan sebelum Disember ini. Presiden Umno itu berkata, adalah lebih baik tindakan itu tidak dilakukan kerana pucuk pimpinan sudah pun memahami kehendak dan pandangan akar umbi terhadap kerajaan.

Badawi dipetik sebagai berkata: “Apa yang rakyat ma-hu ialah supaya kita tumpukan kepada hal berkaitan kepentingan rakyat dengan tenaga yang ada pada kita.

“Rakyat sokong kita sebab kita ada program-program yang akan kita laksanakan, kalau kita tidak laksanakan, parti kuat macam mana pun rakyat tidak akan terima, jadi janji kita kepada rakyat mesti ditunaikan,” katanya.

Terdahulu itu, kesemua 60 Ahli Dewan Undangan Negeri Sabah (Adun) termasuk satu-satunya wakil pembangkang daripada DAP mengangkat sumpah sebagai anggota De-wan Undangan Negeri Sabah, di hadapan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah Datuk Juhar Mahirud-din. Majlis angkat sumpah itu yang bermula jam 10 pagi didahului oleh Ketua Menteri Sabah diikuti tiga timbalannya Datuk Seri Joseph Pairin Kitingan, Datuk Yahya Hussin dan Datuk Raymond Tan Shu Kiah.

Upacara itu kemudian diikuti oleh menteri-menteri kabinet Sabah dan pembantu-pembantu menteri serta anggota dewan yang lain yang diakhiri oleh Adun Sri Tanjong Jimmy Wong Sze Phin.

Pada pilihan raya umum ke-12 lalu, Barisan Nasional (BN) Sabah memenangi 59 daripada 60 kerusi DUN dan 24 daripada 25 kawasan Parlimen.

SEKITAR LAWATAN PESERTA UNDUK NGADAU KENINGAU 2008

Seramai 11 peserta dari 20 orang peserta pertandingan unduk ngadau pada 4 hb Mei di Dewan Arked ini meluangkan masa membuat lawatan amal. Para peserta dan Ahli jawatan kuasa dari Persatuan Wanita Sabah (Pewasa) telah mengadakan lawatan amal di Rumah Persatuan Orang Pekak dan Bisu dan Wad Kanak-Kanak Hospital Daerah Keningau.

Rombongan diketuai oleh Pengerusi Penganjur, Puan Nancy Datuk Angian.
Monday, April 28, 2008

SAPP cadang Sabah dapatkan 'autonomi politik'

(Utusan Malaysia) - Sabah harus segera mengambil peluang daripada kemenangan besar Barisan Nasional (BN) negeri ini pada pilihan raya lalu untuk mendapatkan 'autonomi politik' dengan penstrukturan semula sistem politik BN.

Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Yong Teck Lee berkata, tsunami politik di Semenanjung telah menimbulkan pandangan baru bahawa sistem politik BN di semua negeri harus distruktur semula.

"Selepas pilihan raya kita sudah mula melihat bagaimana cara pelantikan Menteri Besar Perlis dan Terengganu. Memandangkan Sabah dan Sarawak adalah deposit tetap, kita lihat keadaan itu satu peluang yang telah membuka tingkap.

"Jadi kita harus bertindak segera sementara tingkap masih terbuka kerana jika tingkap itu tutup ia akan tertutup dengan cepat, kita tidak tahu masanya yang tepat. Tugas sebagai parti politik kami mahu memastikan terdapat perubahan besar semasa tingkap masih terbuka," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di majlis Kongres Persidangan Perwakilan SAPP Ke-13 di Putera Theatre Ballroom di sini hari ini yang dirasmikan oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman.

Menurutnya, penilaian semula struktur politik BN pada masa ini adalah subjek terbuka yang disuarakan oleh ramai pemimpin.

Katanya, perspektif SAPP ialah supaya kerajaan BN Pusat memberi autonomi politik kepada negeri-negeri.

"Subjek menilai semula struktur BN bukan perkara baru, Semua orang bercakap perkara ini, mereka bercakap mengenai penjenamaan semula BN dan penstrukturan semula BN bagi memperkuatkannya dengan pelbagai cara," katanya.

Katanya, pelantikan Menteri Besar Perlis dan Terengganu menunjukkan bahawa autonomi harus diberi kepada negeri dalam pelantikan jawatan itu.

Dalam pada itu, katanya, penglibatan rakyat Sabah dalam kerajaan Pusat juga harus dipertingkatkan dan diberi peranan yang lebih penting.

Justeru, beliau berharap banyak perkara yang disuarakan semasa pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi baru-baru ini, dapat diselesaikan segera.

"Kami tidak kata 100 peratus perkara harus dilakukan dalam beberapa bulan tetapi kemajuan dan tindakan mesti bermula, undang-undang harus didraf dan sebagainya, kerana hendak membawa satu rang undang-undang ke Parlimen akan memakan masa," tegasnya.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai tindakan beberapa bahagian SAPP mengusulkan parti itu keluar daripada BN, beliau berkata, pihaknya belum menerima usul rasmi mengenai perkara itu daripada mana-mana bahagian.

"Kita tidak ada terima usul secara rasmi daripada mana-mana bahagian mengenai perkara ini, bagaimanapun saya akan dengar jika ada bahagian hendak membawa isu ini dalam kongres.

"Dalam mesyuarat perwakilan, itu perkara biasa. Apa-apa pun boleh dibawa tetapi kita belum ada keputusan yang muktamad," ujarnya

Sunday, April 27, 2008

It’s high time for KL to give Sabah more

By Datuk Seri Panglima Dr Herman Luping

SABAH leaders are determined to present the state’s interests to the federal government. This is good and will help strengthen Sabah BN’s hold in the state now and in the future.

Recently, Sabah BN leaders met the Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and among the issues raised with him was the illegal immigrants situation in Sabah, Sabah’s representation in the federal civil service, at the federal cabinet level, and the question of the oil revenue.

The request for an increase in Sabah’s oil revenue is an interesting matter and it would be great if the federal government would give this matter an open and due attention. Sabah at the moment receives five per cent of crude oil produced and sold. Translated into financial terms, Sabah gets approximately RM100 million a year. It is believed that Petronas’ income annually is about US$40 billion.

This is not the first time that Sabah leaders have asked for the oil revenue to be increased. For it has been raised before. Indeed, even before the state government agreed to sign on the dotted line of the oil agreement in the early 70s, Sabah leaders had argued for a better deal on the oil issue.

The Usno-Alliance government under the late Tun Datu Mustapha Datu Harun lost power and was replaced by the Berjaya Party government in 1976, partly because of Tun Mustapha’s refusal to sign the oil agreement, giving the state only five per cent of crude oil produced and sold. The Usno-Alliance government wanted at least 30 per cent.

The federal government, under the late Tun Abdul Razak, was visibly seen to support the creation of the new political party Berjaya, to topple the Mustapha government. Sabah leaders opposed to Tun Mustapha’s governance took up the challenge asked by the Prime Minister and the birth of Berjaya Party became part of the history of the state. It is also part of the history of this state when Sabah signed the oil agreement.

I remember attending a meeting in Miri in late 1974 where the former Chief Minister of Sarawak Tun Datuk Patinggi Abdul Rahman Yacob and other Sarawak leaders, met Tun Mustapha. Tun Mustapha was accompanied by his deputy, the late Tun Said Keruak, Datuk Habib, and Datuk Harris Salleh (himself was to be Sabah chief minister later). I was in the entourage. The issue was for a concerted action from both states to request for a 30 per cent share of crude price obtained.

Malaysia’s oil company, then known as Petromina, was under the chairmanship of Tengku Razaleigh Hamzah. Through him, the federal government was only prepared to give the three oil producing states (Sarawak, Sabah and Terengganu) five per cent. The other two states soon ‘capitulated’ — leaving Tun Mustapha and Sabah alone to fight the ‘oil cause’. For he insisted that the state should get 30 per cent. And as I said, his removal and the defeat of the Usno are now history. The moral of this story of course, is that one cannot fight the federal government.

The oil issue was also part of the PBS manifesto in 1985: that if the PBS won the election it would renegotiate the oil percentage given to the state. PBS won but just by the skin of its teeth. It was too weak and because of defection by three of its assemblymen, PBS president Datuk Seri Pairin Kitingan had to dissolve the State Legislative Assembly for another election in 1986.

The issue of the oil percentage was momentarily shelved for the PBS government found itself fighting for the right to rule the state. The PBS government was not a member of the BN government and was in opposition.

In the prelude to the 1994 election, the PBS who was eventually accepted into the BN fold withdrew and joined forces with the proposed Gagasan Rakyat of Tengku Razaleigh (Semangat 46) and Lim Kit Siang (DAP). One of the issues agreed with the Gagasan Rakyat was the increase of the five per cent agreement to 30 per cent. But then, as history tells us, Gagasan Rakyat did not win the election.

Since then there have been muted calls by leaders for the increase of the oil payment for the State but there has been no reply from the federal government.

The issue is again raised. And it seems that it is opportune and timely that this matter be dealt with now.

To begin with, Sabah’s capacity to earn revenue is getting less. The state’s then economic mainstay, timber, is no longer available. And if the figure given to us in the press by SAPP’s leader, Datuk Seri Tham Nyip Tsen is correct, that the state stands to lose a colossal RM300 million annually to the federal government for the trans-shipment of our crude palm oil by the payment to West Malaysian ports; it is no wonder that Sabah is getting less and less revenue and in the process, getting poorer. This issue raised by Tham needs to be addressed.

But the main point is that Petronas has become considerably richer since its inception and has become the richest government corporation today. As we pointed out earlier, its income from its upstream and downstream ventures is in the billions every year, Petronas can therefore afford to increase the state’s share of this income bonanza. The Petronas Towers stand proudly in the heart of the nation’s capital, a symbol of economic strength of the country. And if we may say so, part of that symbol is Sabah’s contribution.

It is not likely that Sabah Malaysians would cause a ‘revolution’ to get an increase of the oil revenue. For such action would be a retrograde step in the wrong direction. We are not emulating the action taken by the Acehnese in Northern Sumatra, Indonesia, where thousands of lives were lost because of their fight to get a better deal from the Indonesian government. In the end, the Acehnese got what they wanted though, 30 per cent. But going to war is not the Malaysian way.

Petronas has prospered and is continuing to prosper. And indirectly, Petronas made it possible for Malaysia to send one of us to the International Space Station at a cost of several million ringgit. We can now boast of having an ‘astronaut’ in our midst.

Meanwhile, though, it is also high time that the Prime Minister should consider the request to increase the oil percentage for the state.

Pemimpin BN Sabah tidak mudah diperalat
Nabawan : Wakil-wakil raykat Barisan Nasional (BN) tidak mungkin membiarkan diri mereka diperalat demi cita-cita dan kepentingan poliltik pihak lain, kerana perbuatan itu bukan sahaja mengkhianati mandat rakyat juga menafikan kepercayaan yang diberikan pada pilihan raya umum ke – 12 baru baru ini.

Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), Tan Sri Joseph Kurup berkata, sebagai wakil rakyat para pemimpin BN mempunyai tanggungjawab besar untuk memelihara dan memegang amanah rakyat.

Katanya, dalam saat-saat dimana kesetiaan BN Sabah diuji , (BN) akan terus bersatu. Sambil menganggap perbuatan melompat ke parti pembangkang adalah perbuatan tikam dari belakang dan merupakan dosa. Pada ketika rakan komponen dalam BN sedang menghadapi masalah dalam rumah mereka kata Kurup, mereka akan terus bersatu dan saling memberi sokongan teguh antara satu dengan lain.

“ Soal prinsip adalah perkara yang paling asas mengapa wakil-wakil rakyat BN tidak semudahnya termakan kelicikan yang giat dimainkan oleh parti pembangkang untuk mempengaruhi wakil-wakil rakyat BN, kami mempunyai prinsip, berpendirian teguh dan setia bersama BN,” kata Kurup. Beliau berkata demikian di Majlis Bersama Pemimpin Gereja di Dewan Imanuel Gereja SIB disini.

Kurup yang merupakan seorang peguam berkata, sebarang ‘umpan’ yang ditabur oleh pihak pembangkang bagi merealisasikan usaha mereka ( Pembangkang) untuk memastikan mereka dapat berkuasa tidak akan ‘dimakan’ oleh wakil-wakil rakyat BN, bahkan mereka ( BN Sabah ) tidak akan sanggup berbuat demikian.

“Perkara yang diheboh-hebohkan sekarang kononnya pembangkang akan mengambil alih kerajaan tidak mungkin akan berlaku, kami dalam BN tidak akan terpengaruh,” kata Kurup.

Menurut Kurup semua pihak harus menghormati rakyat. Beliau mengulas dakwaan pembangkang melalui Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim di Kota Kinabalu baru-baru ini dimana Pakatan Rakyat bakal mengambil alih pentadbiran Negara selewat-lewatnya September ini.

Sejarah harus menjadi ingatan dan rujukan melihat kepada kegagalan kerajaan PBS satu ketika waktu dahulu yang akhirnya kembali kepangkuan BN setelah sedar hanya BN yang mampu membawa kemajuan dan pembangunan kata Kurup. Oleh itu kata Kurup , empat buah negeri yang ditawan Pakatan Rakyat tidak akan mampu bertahan lama , dan akhirnya akan kembali kepada BN.

“ Soal mengujudkan undang-undang anti lompat itu tidak perlu kerana ia adalah soal prinsip. Bagi PBRS kami tetap setia bersama BN, kerana kami mahukan penghormatan bagi bangsa kami KadazandusunMurut(KDM),” kata Kurup.

Menurut Kurup yang juga bekas Timbalan Ketua Menteri , pemimpin atau wakil rakyat di Sabah harus ingat maruah mereka telah terjejas dan tercalar kerana perbuatan melompat yang telah terpahat dalam sejarah.

Oleh itu kata Kurup sinonim itu harus dihapuskan demi mengembalika martabat dan maruah ahli-ahli politik di negeri ii.

Turut hadir di majlis itu ialah Timbalan Presiden PBRS, Datuk Ellron Angin yang juga merupakan Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar , Setiausaha Sulit Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Razali Tan Sri Suffian dan Ketua Bahagian PBRS Nabawan, Paul Yambak.

Kata Kurup yang juga merupakan Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, PBRS akan terus berjuang untuk memajukan rakyat khususnya masyarakat KDM dan menganggap parti itu adalah tiang kepada KDM.

Di majlis itu PBRS menerima 103 ahli baru dari cawangan Kg Ranau-Ranau yang diketuai oleh Ampalus Robert.

“ Kita akan meneliti dan menyelesaikan masalah rakyat seperti tanah yang bukan sahaja berlaku di Nabawan tetapi di Sook,” kata Kurup, yang juga merupakan Ahli Parlimen Pensiangan.

Sehubungan dengan itu kata Kurup, rakyat harus berkerjasama dengan kerajaan terutamanya berkaitan dengan masalah tanah.

“ Saya sangat sedih dan kecewa apabila disaat kita berusaha membantu menangani masalah tanah rakyat, terdapat segelintir individu yang tidak bertanggungjawab mengumpul borang permohonan tanah rakyat lalu dijual kepada pihak lain seperti syarikat, masalah ini berlaku di Pensiangan,

Sambil menyifatkan perbuatan itu sebagai tidak bertanggungjawab dan merosakkan usaha yang dilakukan oleh wakil rakyat.

“ Akhirnya rakyat mempersalahkan pemimpin yang begitu setia dan lebih suka mendengar dakyah pembangkang yang tidak memberi gambaran yang tepat dan benar,” kata Kurup. Di majlis itu Kurup juga berjanji akan memastikan rakyat di Pensiangan tidak akan ketinggalan dalam kemajuan dan pembangunan di luar Bandar.