Friday, August 8, 2008

PM " Pintu Belakang"

KUALA LUMPUR, 8 Ogos (Bernama) -- Saintis politik Dr Chandra Muzaffar berkata cubaan Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri melalui "pintu belakang" dengan menghasut lompatan parti besar-besaran adalah perbuatan yang tidak beretika dan tidak demokratik.

"Kabinet yang ditubuhkan menerusi cara itu daripada segi moralnya tidak berkredibiliti. Parlimen sendiri akan tercemar. Badan Eksekutif dan Penggubal Undang-undang -- dua cabang penting dalam tabir urus -- akan dianggap oleh rakyat sebagai institusi yang kehilangan integriti," katanya."

Ringkasnya, memperoleh kuasa melalui pintu belakang akan merendahkan martabat politik, katanya dan menambah kata Anwar juga tidak mempunyai mandat untuk menggulingkan kerajaan sekarang yang dipilih secara demokrasi.

Anwar, dakwa beliau, terlalu taksub untuk menjadi perdana menteri negara ini secepat mungkin.

Oleh itu, beliau berusaha keras untuk memujuk wakil rakyat Barisan Nasional (BN) dalam Parlimen -- sekurang-kurangnya 30 daripada mereka -- untuk berpaling tadah menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR) secepat mungkin, kata bekas timbalan presiden PKR itu.

"Saiz dan skala lompat parti yang diusahakannya itu amat sukar hendak dibayangkan. Pernahkah misalnya terjadi di dalam dunia ini, di mana sebuah kerajaan yang mempunyai lebih 58 kerusi daripada gabungan pembangkang berterusan diancam dijatuhkan hanya kerana seorang individu --- yang malahan tidak berada dalam Parlimen --- sentiasa mendabik dada kononnya jumlah tertentu anggota Parlimen akan lompat parti pada tarikh tertentu?" soal Dr Chandra.

Beliau berkata usaha berterusan untuk menggulingkan kerajaan melalui perbuatan lompat parti telah mewujudkan keadaan tidak menentu dalam negara sejak beberapa bulan lepas.

"Jika ancaman lompat parti terus mengancam ketenteraman negara, ia adalah disebabkan ramai rakyat tahu bahawa pada satu ketika dahulu Anwar sebagai pemimpin BN dan kerajaan persekutuan telah memainkan peranan penting dalam menjatuhkan kerajaan negeri PBS yang dipilih secara demokrasi di Sabah pada 1994," katanya.

Dr Chandra menegaskan walaupun Anwar menyatakan yang pujukannya tidak melibatkan wang atau ganjaran lain, daripada segi moralnya adalah masih salah bagi wakil rakyat untuk melompat parti kerana ia merupakan pengkhianatan terhadap kepercayaan rakyat.

"Dalam demokrasi, wakil rakyat yang dipilih menerusi platform tertentu perlu mengembalikan mandat itu kepada rakyat dan melepaskan kerusinya sebelum berpaling tadah menyertai parti lain. Ini yang dikatakan menghormati pengundi," katanya.

Dr Chandra berkata amat menyedihkan politik yang keji begini dilakukan oleh ahli politik yang dilihat sebagai berprinsip dan aktivis hak asasi manusia yang komited di sekeliling Anwar.

"Mereka sepatutnya cuba menyakinkan beliau yang ianya lebih bermaruah untuk memasuki Putrajaya melalui pintu depan. Ini dengan cara memenangi pilihan raya umum ke-13 di peringkat persekutuan dan membentuk kerajaan menerusi undang-undang, dengan cara beretika," katanya.

Dr Chandra berkata jika Anwar memasuki Parlimen selepas pilihan raya kecil Permatang Pauh, beliau sepatutnya cuba merapatkan jurang yang memisahkan parti-parti Pakatan Rakyat dengan merumuskan program dan visi pembaharuan bersepadu, dan melupakan perkara lama yang sudah lapuk dan basi.

"Harapannya ialah beliau juga akan, sebagai Ketua Pembangkang, membentuk Kabinet bayangan yang akan mendesak kerajaan BN untuk memperkenalkan sebanyak mungkin perubahan yang diperlukan.

"Inilah yang rakyat mahu beliau lakukan. Anwar tidak mempunyai mandat untuk menggulingkan kerajaan sekarang yang dipilih secara demokrasi melalui pintu belakang."

-- BERNAMA

Tuesday, August 5, 2008

Alahai Anwar...

Pilihan raya baru berlalu...kita melihat mandat rakyat...ada yang menyokong Pakatan Rakyat (PR) tidak lebih juga kepada Barisan Nasional (BN. Sebagai seorang rakyat yang menghormati prinsip Rukun Negara, demokrasi dan undang-undang, dan kita semua mempercayai takdir Tuhan, bahawa pilihan raya kali ini Tuhan masih memberikan rezeki itu kepada BN.Kita bersyukur kerana di Sabah dan Sarawak, sikap perkauman itu tidak wujud, jika ada pun mungkin disebabkan golongan tertentu yang suka sangat menyebut pribumi ini sebagai kafir, yang turut menyentuh perasaan atau tangan saudara-saudara kami turut terasa cubitannya...kerana biarpun kami berlainan agama...asal keturunan kami sama...

Kita harus menerima dan menghormati mandat yang diberikan oleh rakyat dengan kemenangan BN , walaupun tidak mencapai seperdua majoriti. Tetapi itulah pilihan rakyat. Kerakusan untuk berkuasa sepatutnya tidak wujud bagi seorang insan yang bernama Datuk Seri Anwar Ibrahim. Meskipun beliau pernah menghina bangsa KDM Rungus di Matunggong tinggal di kandang ayam tetapi sebenarnya itu ialah Rumah Panjang kami. Anwar mungkin telah melupakannya, tetapi sejarah tidak lupa, rakyat Matunggong pun tidak lupa. Itu dia punya cakap masa dia jadi Timbalan Perdana Menteri tau...

Saya menghormati individu ini dan berharap sangat jika beliau menjadi Perdana Menteri dengan cara yang halal, beliau mentadbir negara dengan adil dan saksama. Tapi ketakutan saya , sikap ektrim beliau yang sering menimbulkan huru hara perlu kah disokong...adakah jika beliau seorang Perdana Menteri, demontrasi, konsert lucah @ menunjukkan punggung atau konsert tanpa kain seperti kebiasaan Barat akan dihalalkan? palis-palis.

Atau kita akan dijajah oleh kuasa luar? Mungkin harga minyak lebih tinggi ikut pasaran Amerika. Atau kekayaan negara ini akan dikuasai oleh bangsa asing yang sentiasa mencari peluang untuk campurtangan dalam urusan negara kita. Penjajahan alaf baru...

sikit sikit lama lama jadi bukit, demontrasi kecil-kecilan boleh menjadi perang...kita takut perang...banyak nyawa hilang melayang. kita tidak mahu. Apabila ada dua pihak saling tidak bersetuju akan pasti ada akibat lain yang berlaku seperti pergaduhan. Pergaduhan menyebabkan kesakitan, dan palis-palis pembunuhan. selama ini kita sudah cukup rukun di bawah kerajaan yang ada. bagaimana kita mahu mengekalkan keamanan ini jika di dalam negara kita sendiri ada pihak yang berkecenderungan untuk menghancurkannya?

atau apakah jika PR memerintah negara ini pada satu hari nanti...kita boleh paksa orang beri hak milik mereka dengan cara kekerasan? apakah kekerasan akan dihalalkan? Maka jadilah budak -budak atau generasi kita seperti budak-budak di Barat yang kebanyakannya kurang ajar terhadap orang tua, tidak percaya kepada Tuhan dan menghalalkan yang haram...palis-palis

Apabila Permatang Pauh dikosongkan untuk memberi laluan kepada DSAI...adakah itu mendapat mandat dari PR? Sebagai Presiden , Datuk Seri Dr Azizah haruslah mengutamakan penyokong yang memberikan beliau mandat di kawasan itu. Adakah ini satu tindakan terdesak DSAI untuk memasuki parlimen? Cakap tak serupa bikinlah saudara DSAI ni ...dulu DSAI umum kenapa harus Wan Azizah kosongkan Permatang Pauh , dia dapat majoriti besar..

DSAI yang dikasihi , semua rakyat di negara ini mahu mandat di hormati. Sebagai seorang bakal Perdana Menteri...tunggulah pilihan raya umum akan datang. Paling-paling selepas peralihan kuasa antara Presiden dan Timbalan Presiden UMNO, Datuk Najib pasti mahu adakan pilihan raya awal ...kira-kira tiga atau dua tahun dari sekarang. Tak perlulah tergesa-gesa ...tunggulah PRU tapi nampak-nampak DSAI macam dah tak sabar lagi...ada agenda lain ke?

DSAI sepatutnya meniti perjalanan ke Parlimen dengan penuh kesabaran dan penuh insaf , kalau dah rezeki takkan ke mana...

Bukan kah usaha - usaha memancing wakil-wakil rakyat BN itu satu usaha menafikan mandat rakyat? Ini pernah berlaku di Sabah. Kerajaan yang dipilih rakyat tumbang kerana perbuatan manusia yang bertopengkan syaitan.

Selamat berjuang diucapkan kepada DSAI...Doakan semua yang terbaik untuk rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan keharmonian.

Kepada rakan- rakan peminat DSAI, ini pandangan peribadi saya, dan diharap tidak merosakkan persahabatan kita...alaa...politik itu macam bulatan mana-mana boleh jumpa. hari ini lawan esok kawan...adios