Friday, August 8, 2014

TUMPUAN CALON KETUA BAHAGIAN PBS KADAMAIAN

Herbert...sejak 1994
mengemudi PBS Kadamaian

KOTA BELUD  :  Pemilihan parti sempena Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) Parti Bersatu Sabah (PBS) N.7 Kadamaian menjadi tumpuan umum. Hanya tinggal beberapa hari lagi perwakilan akan memilih dengan tumpuan utama calon  jawatan ketua bahagian. Hampir semua jawatan dipertandingkan dalam barisan kepimpinan bahagian, pergerakan pemuda dan pergerakan wanita  bagi penggal 2014-2017.
Ketua Bahagian PBS Kadamaian Datuk Herbert Timbun Lagadan  akan mempertahankan jawatannya  dengan  dicabar bekas timbalan ketua Bahagian Barahim Taliban dan  calon muka baharu Dr Biting Giling @ Joshua.  Mantan Wakil Rakyat itu, dilihat masih lagi diperlukan untuk memimpin bahagian tersebut dan menyeru penyokong untuk bersatu. Herbert adalah penyandang jawatan ketua bahagian sejak tahun 1994 dan tidak pernah dicabar.

Barahim Taliban mengintai kedudukan Ketua Bahagian melalui pemilihan AGM PBS

Bagi jawatan timbalan ketua bahagian calon itu terdiri Demis Rumanti, Aljohn Timbon dan James Muyou. Manakala 2 bakal bersaing merebut jawatan Naib 1 iaitu Joly Molubai dan Seipin Suali. Bagi jawatan Naib 2 persaingan diantara Maskun Duaka dan Ghani Sumbin.
Dalam pada itu, bagi  Ketua  Wanita Bahagian Kadamaian, Dyanna Salagan akan mempertahankan jawatan tersebut dengan menghadapi cabaran muka baru dan agak popular dikalangan perwakilan dan ahli, Felecia Gitah Sindan. Dyana tidak pernah dicabar sebelum ini sejak dari tahun 1994. Kebanyakan ahli pergerakan wanita PBS Kadamaian setia kepada parti dan bersaing sesama sendiri dengan semangat keluargaan.
Jawatan Timbalan Ketua Wanita menyaksikan persaingan diantara Saidom Masilang dan Raimah Gimbun. Bagi jawatan Naib 1 calon terdiri dari Evelyn Duhu dan Yune Anne Pitor.  Sementara Raisah Latif menang tanpa tanding Naib 2.
Dr Joshua Beting Giling..harapan baru
Manakala bagi pergerakan pemuda menerima ketua baru, Johnny Sulukan menang tanpa tanding. Bagi jawatan Timbalan Ketua Pemuda akan mencabar sesama sendiri diantara Pinol Timun dan Arechon Dusin. Pemimpin muda Alaysius Sindih dan Wellveltin  Sumbin bersaing untuk mendapat kedudukan jawatan Naib 1. Jawatan Naib 2 menang tanpa tanding oleh Daminus Talindap.
Pemilihan untuk jawatan-jawatan utama dalam parti pada kali ini dilihat sebagai sesuatu yang penting untuk menjana satu harapan baru untuk membawa PBS bangkit menjadi lebih kuat dan menebus kembali kerusi DUN Kadamaian. Sejarah DUN Kadamaian tidak pernah gagal ditangan PBS. Namun kegagalan BN mempertahankan DUN Kadamaian melalui PRU ke 13 mempengaruhi pemilihan AGM PBS. Pemerhati berkata  bahawa pemimpin muda perlu diberi peluang menonjol dan segar agar parti itu masih relevan.
 
PBS Kadamaian mempunyai 66 cawangan yang akan membuat pemilihan sempena Mesyuarat Agung Tahunan pada 14 Ogos di Dewan Gopog Taginambur. Mesyuarat perasmian akan disempurnakan Datuk Maximus Ongkili, Timbalan Presiden PBS.

No comments: